VOZILI SMO: Infiniti na bosanskohercegovačkom tržištu – Infiniti Media Drive

Grand Automotive d.o.o. iz Sarajeva, ovlašteni prodavac i serviser za vozila iz programa Infiniti, organizovao je Infiniti Media Drive, pa su na Jahorini predstavljena tri modela ovog brenda.

Predstavnici medija imali su isprobati tri modela – Q30, Q50 Hybrid i Q60, od ukupno pet sa kojima Infiniti nastupa na tržištu Bosne i Hercegovine.

Potrebno je istaći da se modeli ovog proizvođača već sada mogu naručiti u BiH, ali su planovi mnogo ambiciozniji, jer bi tokom ove Infiniti mogao dobiti svoj salon i servis, ili će se postići dogovor sa nekim distributerom. U svakom slučaju, Infiniti je novitet, koji na tržištu Bosne i Hercegovine polako stiče povjerenje kupaca, što je opravdano visokim kvalitetom i pouzdanošću.

Infiniti Q30 je je kompaktni crossover, koji smo već imali priliku testirati Pogledaj ovdje a pokreće ga pouzdan motor sa 109 KS, sa automatskim mjenjačem i paketom opreme Premium.

Infiniti Q50 Hybrid je limuzina, slična onoj koju smo već imali na testu Pogledaj ovdje ali sa potpuno drugačije riješenim pogonskim sistemom. Pokreće ga hibridni sistem koji se sastoji 3,5-litarskog V6 benzinskog motora sa 305 KS i elektromotora sa 59 KS, pa je kombinovana snaga 364 KS, a za prenos snage do svih točkova služi automatski mjenjač. Hibridni sistem je riješen tako da elektromotor, po potrebi, može pokretati automobil do brzine od 100 km/h. Također, što će posebno privući kupce, je veoma niska potrošnja goriva u gradskoj vožnji, jer se većina vožnje odvija na električni pogon, a benzinski motor se uključuje samo po potrebi. Prema navodima proizvođača, potrošnja goriva u gradskoj vožnji iznosi  7 – 8 l/100, dok je prosječna emisija CO2 159 g/km. Ovaj model se na BH tržištu može nabaviti po cijeni od 95.000 KM.

Najveću pažnju, svakako, je privukao coupe Q60, kako zbog atraktivne crvene boje, tako i zbog svoje snage i performansi. Naime, za pogon ovog automobila koristi se 3.0 V6 twin turbo motor, čijih se 405 KS preko automatskog mjenjača prenosi na sva četiri točka. Ovaj model se može pohvaliti veoma visokim nivoom opremljenosti i brojnim sistemima koji će pomoći vozaču u gotovo svakoj situaciji. Cijena ovog modela u BiH je 110.000 KM.

 

Komentari

komentara

OSTAVITI ODGOVOR