Kompanije Jaguar Land Rover (JLR) i BMW su saopštile da će sarađivati na razvoju sljedeće generacije tehnologija za električna i plug-in hybrid vozila.

Dvije kompanije će zajednički razvijati električne pogonske sisteme, pri čemu je cilj značajno smanjiti troškova razvoja. Ovo novo partnerstvo je još jedno u nizu sličnih koje su trenutno u toku među različitim proizvođačima a tiču se električnih vozila. Tako je nedavno Ford najavio inevsticiju od 500 miliona dolara u EV start-up Rivian.

JLR i BMW za sada nisu saopštili kada će se pojaviti prvi rezultati njhove nove saradnje, ali se nezvanično procjenjuje da će to biti kroz tri ili četiri godine. Saradnja podrazumjeva zajedničke investicije u istraživanje i razvoj, ali će konečni proizvodi zadržati specifične karakteristike neophodne za svakog od ovih proizvođača. Finansijski detalji ovog partnerstva za sada nisu objavljeni.

Ovo inače neće biti prva veza Jaguar Land Rovera i BMW-a. Bavarci su naime 1994. godine kupili Land Rover, ali su ga već šest godina kasnije prodali američkom Fordu (a koji ga je 2008. prodao indijskom Tata Motorsu).

Izvor

Komentari

komentara

PODIJELI

OSTAVITI ODGOVOR