Još jedan proizvođač najavljuje prekid ugradnje ručnih mjenjača. Za sada samo u Kini

207

Bliži se kraj ručnim mjenjačima. Još jedan proizvođač najavljuje potpuni prekid korištenja ovog rješenja. Krajnji datum je mart 2023. Nakon ovog datuma, svi SAIC Volkswagen modeli bit će u ponudi s automatikom.

O ovoj odluci izvještava portal “Autohome”, pozivajući se na internu prepisku u kineskoj kompaniji SAIC Volkswagen. Zaposlenici su obaviješteni o postupnom gašenju odjela odgovornih za razvoj i proizvodnju ručnih mjenjača.

Odluka je diktirana dinamičnim promjenama koje se događaju na kineskom automobilskom tržištu – razvojem elektromobilnosti i odmakom od tradicionalnih pogona.

SAIC Volkswagen već godinama sukcesivno smanjuje dostupnost ručnih mjenjača koji su sačuvani u samo tri modela: Polo, Santana i Lavida . Za sada nije poznato kako će odluka uticati na ostale brendove grupe koji se nude u Kini. Riječ je prije svega o Škodi jer tamo Audi uopće ne prodaje automobile s ručnim mjenjačem.

Postepeno napuštanje klasičnih mjenjača proces je koji se može uočiti ne samo u Aziji. I u Evropi već nekoliko godina napreduje, iz potpuno istih razloga – automobilske transformacije i činjenice da kupci jednostavno ne kupuju automobile s ručnim mjenjačima.

Hyundai Tucson (2022). Cijena u BiH kreće od 43,990 KM
Prethodni članakVodonik je sve popularniji: Predstavljen Hyperion XP-1 sa 2000 KS i dometom od 1600 kilometara
Sljedeći članakNa internet procurile prve fotografije nove Mercedes E-klase

Komentiraj

Unesite svoj komentar!
Ovdje unesite svoje ime