Kako Škoda namjerava produžiti vijek trajanja baterija do 15 godina?

340

Škoda želi koristiti baterije iz svojih električnih modela i plug-in hibrida kao stacionarno skladište energije. To će produžiti njihov životni ciklus na 15 godina.

Litij-ionske vučne baterije električnih modela Enyaq iV, Superba iV i Octavia iV s hibridnim priključkom nakon stavljanja izvan pogona u automobilima dobivaju drugi život u Škodi. Moći će ih koristiti trgovci markama u obliku stacionarnih sistema za pohranu električne energije, koji se mogu koristiti, između ostalog, za napajanje punionica za “električare” kao i za rasvjetu i klimatizaciju u salonima ili servisima.

Kapacitet takvih jedinica je do 300 kWh, što omogućuje opskrbu energijom i za DC brze punionice snage do 150 kW. Sistemi za pohranjivanje mogu pohraniti višak zelene električne energije, koju generišu, npr, solarni paneli trgovca. Ovako prikupljena električna energija dostupna je u svakom trenutku – bez obzira na vremenske prilike i trenutno opterećenje lokalne elektromreže. Svaka stacionarna jedinica za pohranu je fleksibilna i njezine baterije je lako zamijeniti. Prema planovima, u narednim godinama bit će otvoreno više od 4000 radnih mjesta.

Stara skladišta baterija mogu pohraniti višak električne energije proizvedene, npr, solarnim panelima.

Drugi vijek trajanja baterije i recikliranje

Rezultati pilot projekta provedenog u Pragu pokazali su da se kapacitet baterija koje se ponovno koriste u sistemima za pohranu smanjuje za oko 2% godišnje. Životni vijek im se zato povećava do 15 godina, uz značajno smanjenje emisije CO2. Na kraju drugog životnog ciklusa baterije, Škoda će ih predati na kontrolisanu reciklažu. Tako prikupljene sirovine zatim će se koristiti za proizvodnju novih baterija.

Škodina ubrzana kampanja elektromobilnosti

Škoda pokreće proizvodnju MEB baterijskih sistema u Mladá Boleslavi

Od maja 2022. glavna Škodina tvornica u Mladá Boleslavu proizvodi baterije za električne modele temeljene na modularnoj MEB platformi (ne samo Enyaq iV, već i Volkswagen, Audi i Seats). Trenutačni proizvodni kapacitet je preko 250.000 jedinica godišnje, a do kraja 2023. očekuje se povećanje na 380.000 jedinica. Vrijedno je napomenuti da se modeli Enyaq iV sklapaju na montažnoj traci u susjednoj hali, čime se osiguravaju kratke udaljenosti isporuke.

Nova Škoda Fabia (2022). Cijena u BiH kreće od 26,202 KM
Prethodni članakCitroën Oli [all-ë]: radikalan, odgovoran i optimističan. Pristup ukazuje na odvažne namjere za budućnost
Sljedeći članakJaguar F-PACE: SUV po mjeri

Komentiraj

Unesite svoj komentar!
Ovdje unesite svoje ime