KIA EV9 zvanično. Veliki električni SUV s tri reda sjedišta

219

Da mi je neko prije 15 godina rekao da će korejski brendovi postavljati trendove na tržištu, vjerojatno ne bih vjerovao. Ko bi očekivao da će ova marka otići tako daleko. U međuvremenu, KIA EV9 pokazuje da se konkurencija ima čega bojati – a Korejci tačno znaju u kojem pravcu idu.

Veliki električni SUV s tri reda sjedala. Zasad nema puno takvih automobila na tržištu. Dakle, Kia će zgrabiti veliki dio kolača, što bi moglo biti i slučaj, jer veličina nije jedina prednost EV9.

Koncept koji najavljuje EV9 ugledao je svjetlo dana 2021. godine, iznenadivši svojim futurističkim oblicima. Kao što vidite, Korejci su ih u velikoj mjeri odlučili prenijeti na serijsku verziju.

Gledajući pomalo kutijastu karoseriju, nemoguće je ne primijetiti sličnost s modelom Telluride. Detalji kao što su svjetla, ručke na vratima i felge odnose se na EV6. U svakom slučaju, automobil se može svidjeti, ali kao i obično, sve je stvar ukusa.

 

Kia još nije objavila detaljne specifikacije. Dakle, ne znamo ni dimenzije ni kapacitet prtljažnika. No, vidite da je to komad automobila u koji bez problema stanu tri reda sjedala. Zanimljivo je da se sjedala u drugom redu mogu okretati, stvarajući dnevni boravak na točkovima.

Sama kabina više nije futuristična kao karoserija. Da, kokpit izgleda moderno gdje glavnu ulogu igra 12,3-inčni ekran osjetljiv na dodir u kombinaciji sa satovima iste veličine i manjim 5-inčnim ekranom. Međutim, još uvijek postoje fizičke tipke. Za modernog električara ima ih dosta.

Nažalost, još uvijek ne znamo ono najvažnije – detalje o pogonu. Poznato je da je automobil baziran na E-GMP platformi već poznatoj iz EV6 ili Hyundai Ioniq, što znači veliki doseg i dobre performanse. Međutim, za detalje moramo pričekati još nekoliko mjeseci.

Toyota Yaris Cross (2023). Cijena u BiH kreće od 37,560 KM
Prethodni članakADAC: Vozači e-automobila često zovu pomoć na putu
Sljedeći članakStiže prvi automobil sa Kipra

Komentiraj

Unesite svoj komentar!
Ovdje unesite svoje ime