Kineska revolucija na tržištu električnih automobila

Revolucija električnih automobila dolazi iz Kine i zove se Choco-SEB. Ovo je nova vrsta univerzalnih baterijskih modula koju je razvila kineska firma CATL. Baterije imaju samo dva pola, mogu pohraniti više energije i što je najvažnije, mogu se zamijeniti napunjenim za nekoliko minuta na posebnim stanicama. Je li to rješenje?

Naziv Choco-SEB dolazi od čokolade i Swapping Electric Block, što je električni blok koji se može ukloniti. CATL rješenje je, zapravo, potpuno novi pristup dizajnu automobilskih baterija, a pravo je pitanje zašto ga niko prije nije shvatio. Kineski tajkun u industriji proizvodnje, između ostalih auto akumulatori kreirali su modularni izmjenjivi akumulatorski blok koji se može ugraditi u automobil za nekoliko minuta, tako da vam neće trebati sat vremena pauze za punjenje baterije.

Istina je da sistem automatskih stanica za zamjenu baterija već nekoliko godina razvija kineski brend NIO, no u ovom slučaju riječ je o stanicama koje mogu koristiti samo automobili jednog proizvođača. Izmjenjivi CATL moduli moraju biti univerzalni i odgovarati do 80 posto modela automobila dostupnih na kineskom tržištu.

Choco-SEB: prve stanice za zamjenu baterija već rade

Još jedna prednost je brzi razvoj infrastrukture za rukovanje Choco-SEB razmjenom. Sistem je dizajniran za automobile od A00 do C segmenta – najmanji sadrži jedan modul, a najveći tri. Ono što je važno, svaki modul treba osigurati oko 200 km dometa – barem tako kažu kreatori. Korisnik će odlučiti koliko će modula ići u automobil prilikom posjete stanici. Moram priznati da je to odlična ideja, jer na taj način neko ko putuje samo gradom može značajno smanjiti masu auta i time smanjiti potrošnju energije, a netko tko ide na dugu rutu u nekoliko minuta može povratiti domet do 600 km.

Choco-SEB: promjena baterije u minuti

Same mjenjačnice trebale bi biti prilično kompaktne i učinkovite u isto vrijeme. Standardna tačka za zamjenu baterije pokriti će područje jednako tri parkirna mjesta i moći će primiti do 48 Choco-SEB modula. Ono što je najvažnije, usluga će biti trenutna – zamjena jednog bloka traje samo minutu, što je manje od prosječnog vremena za punjenje automobila s unutrašnjim sagorijevanjem. Proces zamjene odvijat će se putem aplikacije na pametnom telefonu.

Za izgradnju stanica, koje su nazvane EVOGO, zadužena je kineska firma Contemporary Amperex Energy Service Technology Ltd. (CAES), koja pripada CATL-u. Već je najavljena izgradnja prvih stanica u 10 kineskih gradova. Tu je i prvi automobil koji koristi Choco-SEB module. Riječ je o automobilu proizvođača FAW Mikrovan Bestune NAT.

Sada ostaje pitanje hoće li se ova revolucija dogoditi brzo, jer činjenica da će se dogoditi vjerojatno neće biti upitna. Želimo li prijeći s benzinaca i dizelaša na električne automobile, ne samo da moramo prijeći na drugačiji način njihovog korištenja, već prije svega promijeniti dosadašnji pristup konceptu vlasništva automobila.

Hyundai Tucson (2022). Cijena u BiH kreće od 43,990 KM
Prethodni članakPeugeot 9X8: dizajn bez premca
Sljedeći članakDirektor Peugeota, Citroëna, Fiata…: Prijelaz na elekrična vozila izabrali su političari, a ne autoindustrija!

Komentiraj

Unesite svoj komentar!
Ovdje unesite svoje ime