Kinezi proizvode tako jeftino da ih čak ni visoke carine neće zaustaviti

Nakon što je SAD najavio uvođenje stoprocentnih carina na kineske automobile, sličan potez spremaju i evropski regulatori zbog sumnje na nelojalnu konkurenciju, odnosno velike subvencije koje kineskim proizvođačima daje država. Ali te carine ne bi trebalo da budu prevelik udarac za proboj kineskih automobila u Evropu.

 

Analitičari tvrde da su kineski proizvođači automobila toliko efikasni, a njihove profitne marže toliko ogromne da će lako moći da apsorbuju finansijski udar carina i dalje isporučuju električne automobile po povoljnim cijenama evropskim kupcima.

Kako piše Jutarnji.hr, zakonodavci u Evropi su zabrinuti da državne subvencije kineskim markama daju nepravednu ekonomsku prednost dok njihovi automobili u Evropu pristižu u sve većem broju. Od početka ove godine evropske institucije istražuju ovu situaciju, posetili su kineske fabrike i očekuje se da će sledeće nedelje doneti odluku o tome kakve carine će se uvesti.

Analitičari očekuju da će Evropa uvesti carinu od 30 posto, ali neki stručnjaci su za Auto News rekli da to jednostavno neće biti dovoljno da smanji broj kineskih električnih vozila koja stižu u Evropu. Ogromne marže kineskih proizvođača automobila lako bi mogle da apsorbuju tolike carine, navodi se u izveštaju, a kupci neće primetiti nikakvu razliku u cenama, jer će Kinezi jednostavno pristati na smanjeni, ali još uvek veliki profit. Zbog toga analitičari sugerišu da bi carine morale da iznose čak 50 posto, da bi se Kinezi zaustavili.

Ali to nije stav koji zastupaju svi u automobilskoj industriji. Nedavna studija Instituta za svjetsku ekonomiju u Kielu predviđa da bi uvođenje carina od samo 20 posto smanjilo kineski izvoz automobila u Evropu za otprilike 3,5 milijardi eura. To bi značilo oko 125.000 manje kineskih električnih vozila godišnje u Evropi, a to bi, prema ovim analizama, povećalo prodaju evropskih električnih vozila za 3 milijarde eura.

Mnogi su zabrinuti i za kinesku odmazdu. Kina će verovatno uzvratiti istom mjerom ako EU primjeni carine i udari novim porezima na evropske automobile koji se izvoze u Kinu.

Hyundai Kona (2024). Cijena u BiH kreće od 48.900 KM
Izvor

Prethodni članakVozače u njemačkim gradovima čeka iznenađenje. Kako stvarno funkcionše “zabrana dizelaša”?
Sljedeći članakPolicajac druge javno upozoravao na brzinu. Sad je dobio otkaz jer je jurio 249 km/h!

Komentiraj

Unesite svoj komentar!
Ovdje unesite svoje ime