Analizom američkog tržišta automobila utvrđeno je kojim modelima najviše pada cijena u prvih pet godina.

Portal iSeeCars je analizirao više od 7,7 miliona novih i polovnih vozila kako bi utvrdio ovaj trend, prenosi B92.

Automobil koji izgubi najviše na svojoj vrijednosti poslije pet godina je Maserati Quattroporte, čak 72,2% od početnih 95.393 dolara. Slijede BMW Serije 7 sa 71,3%, te dva električna modela Nissan LEAF sa 71% i BMW i3 sa 70,93%.

U prvih deset su još BMW Serije 5, Ford Fusion/Mondeo, BMW Serije 6, Jaguar XJL i Chevrolet Volt, svi preko 68% gubitka cijene.

Kada je u pitanju održavanje vrijednosti, ističu se prije svega japanska sportska i pik-ap vozila Suparu Impreza WRX, Nissan Frontier i GTR-R, Honda Ridgeline, Toyota 4Runner i Tacoma, a među njima je i Porsche 911.

Međutim, najmanje ne vrijednosti poslije pet godina izgubi Jeep Wrangler. U standardnoj verziji tek 31,5%, a još manje Wrangler Unlimited 30%. Logično, navedeni modeli su i najbolja varijanta za preprodaju, ali se tu nalaze i Honda CR-V, Mercedes G-klasa, Toyota Land Cruiser i Subaru Outback.

Što se tiče brendova, najmanje na vrijednosti u prosjeku gube vozila Honda, Jeep, Ram i Toyota, a najviše Lincoln, Cadillac, BMW i Maserati.


Komentari

komentara

PODIJELI

OSTAVITI ODGOVOR