Kreće s izgradnjom prvi elektrifikovani put koji u vožnji puni električne automobile

Švedska će, prva u svijetu, otvoriti prvu elektrifikovanu dionicu puta 2025. godine. Ideje ovog sistema je, naravno, puniti električne automobile u pokretu. Dakle, radi se o putu koja se nalazi između Stokholma, Geteborga i Malmea.

To je samo prva dionaca. Ideja je da više od 3000 kilometara švedskih puteva dobije isti oblik električnih instalacija, navodi Revija HAK.

Švedska je već testirala induktivni sistem punjenja pod putem (kao i mnoge druge države), a sad je prvi put najavljeno da se ide s trajnim rješenjem. Tehnologija je slična bežičnom punjenju mobilnog. Električna vozila su opremljena kalemom i pune se prilikom prelaska puta opremljenog električnom instalacijom.

Samo 25 posto švedske drumske mreže bi trebalo da bude elektrifikovano da bi iskoristivost bila optimalna. To znači da bi i automobili mogli da imaju manje baterije i da budu jeftiniji. Euro News javlja da je Švedska sklopila partnerstvo s Njemačkom i Francuskom da bi razmjenila iskustva i rezultate istraživanja, a Velika Britanija, SAD i Indija, takođe, ulažu sve više vremena i sredstava u izgradnji elektrifikovanih puteva.

Toyota Yaris Cross (2023). Cijena u BiH kreće od 37,560 KM
Izvor

Komentiraj

Unesite svoj komentar!
Ovdje unesite svoje ime