Lampice koje ne smijete zanemariti. Kada se upale, pravo mehaničaru!

U modernim automobilima postoji čitav niz kontrolnih lampica. Šta se ne može zanemariti? Nema sumnje one u narančastoj ili crvenoj boji. Zašto? Jer bi to mogao predstavljati sigurnosni rizik!

Kontrole u automobilu imaju jednostavan posao. Koristeći boje i simbole, trebali bi vozaču signalizirati kako funkcionišu pojedine komponente. Iako su zeleni ili plavi indikatori isključivo informativni, izgled narančastog ili crvenog indikatora već može biti signal nadolazečeg problema. Ne, nije uvijek potrebno odmah zaustaviti automobil. U većini slučajeva, međutim, poruku se ne može zanemariti – posebno dugoročno. Inače, vozač rizikuje šlepanje vozila i ozbiljne troškove popravka.

Narančaste lampice: koja se ne mogu zanemariti?

Narančaste lampice su za informacije i upozorenja. To znači da su to uglavnom poruke koje vozač ne može zanemariti. Razlog? Ako zanemari lampicu upozorenja za nisku razinu goriva, motor može prestati raditi i automobil će stati. Ako na vrijeme ne reaguje na informacije o niskom pritisku u gumama, može izgubiti kontrolu nad vozilom. U situaciji kada ne reaguje, vidjevši indikator niskih kočionih pločica, može izgubiti sposobnost kočenja i oštetiti kočione diskove.

Između ostalih narančaste lampice informišu . za:

  • oštećenja svjećica,
  • oštećenje ESP sistema,
  • oštećenje sistema za ubrizgavanje,
  • oštećenje žarulje na vanjskim svjetlima.

Check engine (provjerite motor) – šta to može značiti?

Narančasta oznaka sa simbolom motora ukazuje na problem koji se uglavnom odnosi na sistem ubrizgavanja ili upravljanje pogonskom jedinicom. Prikazivanje može biti povremeno. Ipak, vrijedi prilično brzo reagovati na ovu poruku. Razlog? Ako, na primjer, otkaže jedan od senzora u motoru, motor će ostati mehanički funkcionalan. Ipak, računalo će pokrenut način rada u nuždi – šta to znači, na primjer, vožnju maksimalnom brzinom od 60 km / h.

Crvena svjetla?

Ako se crvena lampica prikazuje na instrument ploči, to znači da je došlo do kvara neke od komponenata automobila. Da, ponekad problem nije ozbiljan i vozač može nastaviti putovanje. Napokon, to se nikako ne smije zanemariti. Nekoliko je razloga za to. Neispravno vozilo može propustiti poslušati i spriječiti daljnju vožnju.

Crvena svjetla informišu, između ostalog o problemima sa:

  • kočnim sistemom,
  • ABS sistemom,
  • servo upravljačem,
  • slabo napunjenom akomulatoru.

Kada prekinuti vožnju nakon što se upali lampica?

Crvena sigurnosna lampica može značiti da bi vozač trebao što prije zaustaviti putovanje. Koje poruke podliježu takvom režimu? Prije svega, vezano za prenisku razinu ulja ili porast temperature motora. Neprekidna vožnja može dovesti do kvara motora ili pregrijavanja glave motora. Slučajevi su toliko drastični da će se, ako ne reagujete na vrijeme, vozilo vratiti kući na šlepi, a vozač će morati uzeti u obzir troškove popravka od par stotina do hiljada maraka. Primjer kvara, nakon kojeg je također pametno zaustaviti vožnju, odnosi se i na, primjer, oštećenje sistema upravljanja ili kočenja.

Komentari

komentara

PODIJELI

OSTAVITI ODGOVOR