Kamere i digitalni ekrani koji zamjenjuju tradicionalne retrovizore sa ogledalima odavno nisu novost u auto-industriji, ali se, uglavnom zbog lokalnih propisa, još uvijek rijetko primjenjuju na produkcijskim modelima.

Ova tehnologija sada stiže i na evropsko tržište, tačnije u Veliku Britaniju, gde je to zakonom dozvoljno. Kupci Lexusa ES 300h na Ostrvu mogu da naruče “digitalne” spoljne retrovizore kao opciju po cijeni od 1.600 funti (oko 1.900 eura).

Vozači će tako, umjesto u klasični spoljni retrovizor, “bacati” pogled na 5-inčne ekrane smještene u prednjim uglovima putničke kabine, ispred “A” stubova automobila.

Kamere koje zamjenjuju ogledala u retrovizorima nalaze se u malim kućištima spolja, na mjestu gdje su se ranije nalazili konvencionalni retrovizori.

Lexus navodi više prednosti ove tehnologije, uključujući proširenu sliku na saobraćaj pozadi koje kamere omogućavaju, kao i eliminisanje takozvanog “mrtvog ugla” koji postoji kod klasičnih retrovizora sa ogledalom.

Takođe, mala kućišta u kome se nalaze kamere (usljed manje čeone površine) smanjuju otpor vazduha i buku u kabini tokom vožnje velikim brzinama.

Komentari

komentara

PODIJELI

OSTAVITI ODGOVOR