MG prodaje više automobila nego Citroen ili Renault. Približava se britanskom TOP10

Kineski proizvođač sve hrabrije osvaja Veliku Britaniju. Na ljestvici prodaje MG je već na 12. mjestu. I on priprema automobile koji mogu značajno poboljšati ovaj rezultat.

MG je britanska marka čija historija seže u prošlost skoro 100 godina, no pored toga 2005. godine bila je u tako lošoj financijskoj situaciji da mu je jedini spas bila kupovina od strane kineske kompanije SAIC. Nekoliko godina kasnije na tržištu se pojavio model ZS, a zatim i ostali, s kojim su Kinezi privukli britanske kupce. Lijep dizajn, povoljne cijene, obećavajući rezultati testova sudara – samo su neke od prednosti koje su vratile MG u igru.

Vratio se jer je u prodaji već prestigao evropske velikane

Autocar, pozivajući se na rezultate Društva proizvođača i trgovaca motorima (SMMT), navodi da je s rezultatom od 28.149 primjeraka u Velikoj Britaniji MG već prestigao, između ostalih, Land Rover, Mini ili Volvo, no što je još zanimljivije, preskočilo je evropskie igrače poput Citroena, Renaulta pa čak i Seata. Naravno, odnos snaga u Velikoj Britaniji je drugačiji nego na kontinentu, ali svejedno – tržišni udio od 3% prilično svježeg kineskog brenda mora se smatrati uspjehom. Danas MG tamo prodaje 4 modela, 3 električna i jedan PHEV hibrid.

Osim toga, MG već ima preko 700 salona u Evropi, a na jesen će predstaviti još jedan model

Ovaj put bit će to električni hatchback, koji će postati konkurencija modelima s police Nissan Leaf ili VW ID.3. Zove se MG 4 i trebao bi prijeći do 450 km s jednim punjenjem. Zasad nije poznato koliko će koštati, ali možete ga unaprijed naručiti . I ne samo u Velikoj Britaniji, jer proizvođač ima dobro razvijenu mrežu zastupnika širom Zapadne Evrope.

MG 7 obećava da će biti još bolji od MG 4

Njegove fotografije su se maloprije pojavile na webu i mora se priznati da su impresivne. Automobil je dugačak gotovo 4,9 metara, linija karoserije pomalo nalikuje Audiju A7, ali je još hrabrije iscrtan od njemačkog konkurenta.

Podaci o tome šta dolazi ispod haube pomalo su razočaravajući. Kineske stranice javljaju da to može biti 1,5-litreni benzinac sa 183 KS, a u top verziji – dvolitarski benzinac sa 254 KS. Sljedeće godine u ponudi bi se trebao pojaviti i plug-in hibrid, ali se ne spominje električna verzija.

Ovako konfigurisan automobil pojavit će se na tržištu krajem ovog mjeseca. Nažalost – kineski i po svemu sudeći nema šanse da se pojavi u Evropi. Ovdje će kupce MG-a privući električni modeli. Ali ko zna, možda MG uđe u britanskih TOP10 …

Hyundai Tucson (2022). Cijena u BiH kreće od 43,990 KM
Prethodni članakVelike promjene na evropskom tržištu. Tesla Model Y najprodavaniji premium SUV!
Sljedeći članakBMW misli da će se kupci prvo buniti, ali u konačnici ipak naviknuti na pretplatničke usluge

Komentiraj

Unesite svoj komentar!
Ovdje unesite svoje ime