MINI obustavio proizvodnju ručnih mjenjača

490

Proizvođač poznat po stvaranju prepoznatljivih modela morao je donijeti čvrstu odluku. MINI je obustavio proizvodnju ručnih mjenjača, što se ne čini velikim iznenađenjem u vrijeme automobilske krize. Brend pati od posljedica pandemije i rata u Ukrajini. Proizvođač radi na ažuriranju asortimana. Uskoro ćemo upoznati nove generacije Countrmana i kultnog hatchbacka s troja vrata. Za sada, međutim, kupci moraju biti zadovoljni onim što je na tržištu. U ponudi su aktualne verzije modela, ali iz njihove ponude nestaje mehanički mjenjač.

MINI obustavio proizvodnju ručnih mjenjača

 

Pandemija i rat u Ukrajini nisu izgovor, već pravi razlog ove odluke. Prodaja automobila s ručnim mjenjačima ostala je na dobroj razini. Međutim, poremećeni lanac snabdijevanja značio je da je MINI zaustavio proizvodnju ručnih mjenjača bez navođenja datuma nastavka. Moguće je da trenutno ponuđene generacije više neće dobivati ​​nasljednike. Sve ovisi o tome kako se situacija razvija. Danas je teško bilo što predvidjeti.

Automobilska industrija ima ozbiljnih problema i to nije vidljivo samo u MINI-ju. Proizvodna kriza pogađa gotovo sve proizvođače. Ovakva situacija može trajati nekoliko godina, a velika je vjerovatnoća da u novim generacijama nećemo imati opciju odabira manuelnog mjenjača.

Problem će se s vremenom riješiti sam od sebe, jer MINI ide prema potpunoj elektrifikaciji svog asortimana. Osnovni model će imati bateriju od 40 kWh, koja će jednim punjenjem osigurati do 297 kilometara dometa. Očekuje se i debi snažnije verzije od 200 konjskih snaga s većom baterijom (50 kWh), čiji je domet otprilike 400 kilometara.

Hyundai Tucson (2022). Cijena u BiH kreće od 43,990 KM
Prethodni članakEvropa polako napušta dizelaše
Sljedeći članakPokušao da parkira Cayenne na trotoaru, pa izlomio auto (video)

Komentiraj

Unesite svoj komentar!
Ovdje unesite svoje ime