Mobilni telefoni krivci za desetine izgubljenih života u saobraćajnim nesrećama širom Britanije

U posljednjem istraživanju britanske regulatorne agencije za elektronske kombinacije Ofkom posebno je istaknuta zavisnost Britanaca od mobilnog telefona. Navodi se da vlasnici smartfona moraju barem jednom u 12 minuta da provjere svoje telefone, a dvije trećine njih je izjavilo da su im oni postali osnovni dio života.

Ovaj frapantan podatak posebno dolazi do izražaja kada se u cijelu priču “ubace” i vozači jer tada ova zavisnost direktno utiče na sigurnost saobraćaja.

Tim povodom britanska agencija za sigurnost saobraćaja Brejk saopštila je da je 2016. u saobraćajnim nesrećama koje su se desile usljed nelegalnog korišćenja telefona život izgubilo 32 ljudi, a 105 teže povrjeđeno. Situacija se pogoršava iz godine u godinu.

“Vozači treba da razumiju da zbog razgovora, dopisivanja ili provjere društvenih mreža nije potrebno rizikovati živote bilo kog učesnika u saobraćaju”, izjavio je Džošua Heris iz agencije Brejk.

Tako su novim zakonskim rješenjem za korištenje mobilnog telefona tokom vožnje i nekorištenje zaštitnog pojasa u Bosni i Hercegovini previđene kazne od 100 do 300 KM.

Komentari

komentara

PODIJELI

OSTAVITI ODGOVOR