Može li Golf 2 star 30 godina biti brži od BMW-a M3 ili Mercedesa AMG GT 63 S na Nürburgringu? Naravno

Može li golf star 30 godina biti brži od BMW-a M3 ili Mercedesa AMG GT 63 S? Naravno. Upoznajte pinderwagen, njemački kompakt nakon britanskih preinaka, koji impresionira snagom i performansama na stazi.
Pinderwagen je ime koje je poteklo od začetnika cijelog projekta Nigela Pindera. Talentovani Britanac godinama usavršava svoju drugu generaciju golfa iz 1990. godine. Zahvaljujući self-made preinakama i velikoj vještini za volanom, Pinder je obišao krug na Nürburgringu za samo 7 minuta i 34 sekunde.

Svako koga pomalo zanima tema “zelenog pakla” zna da je ovo vrijeme nedostižno za mnoge proizvođače. Pokazalo se da je Pinderwagen brži od sportskih modela BMW-a, Audija ili Mercedesa, a opet je napravljen u britanskoj garaži, zahvaljujući naporima jednog čovjeka.

Pinderwagen pokreće 2-litreni benzinski motor iz Golfa 3, pogonjen Garretovim turbopunjačem – identičan onom koji se koristi na BTCC utrkama. Sa standardnim pritiskom prednabijanja od 0,6 bara, snaga jedinice oscilira oko 290 KS. Nigel je, međutim, na upravljač instalirao dugmić koji vam omogućuje da trenutno povećate pritisak na 1,6 bara, što snagu poveća na 440 KS.

Prijenos snage osiguravaju 6-stepeni ručni mjenjač Golfa 4 i diferencijal s ograničenim proklizavanjem. Pinder se također pobrinuo za podesivi ovjes KW Clubsport i doradio aerodinamiku, važnu u vožnji na stazi.

Pinderwagen je dokaz da s malo samoodricanja, potkrijepljenog ogromnim znanjem i iskustvom, možete učiniti zaista sjajne stvari.
Komentari

komentara

PODIJELI

OSTAVITI ODGOVOR