Najavljena Škoda Vision GT

Škoda sa nekoliko crteža najavljuje Vision GT, digitalni električni trkački automobil, inspirisan Škodom 1100 OHC iz 1957. godine.

Škoda je Vision GT je zamislila kao jednosjed bez krova, sa niskom siluetom i aktivnom aerodinamikom. Stil karoserije, proporcije i crvena boja su jasne reference na 1100 OHC, ali je ostatak vozila sa moderanim dizajnom i oštrim linijama.

Vision GT ima prednji kraj naglašen tankim LED farovima, istaknutim spliterom i velikim otvorima, profil je mišićav, sa dugačkom haubom i velikim alu felnama, dok zadnji dio privlači pažnju integrisanim dvodjelnim zadnjem spojlerom koji je inspirisan jednosjedima Formule E. Škoda natpisi su prisutni na nosu, a pozadi u vidu holograma.

U unutrašnjosti su predviđeni futuristički volan od ugljeničnih vlakana, sa spljoštenim gornjim i donjim dijelom, kao i horizontalni ekran. Vizir kacige vozača ima integrisani head-up displej, dok je „aktivni kokpit“ sa fleksibilnim sedištem dizajniran da kompenzuje g-sile.

Što se ostalog tiče, Škoda za sada nije saopštila specifikacije o električnom pogonu.

Ova studija dizajna nije namijenjena za proizvodnju, a biće predstavljena na izložbi „Dizajn i transformacija“ u Briselu, u čast češkog EU predsjedavanja.

Nova Škoda Fabia (2022). Cijena u BiH kreće od 26,202 KM
Izvor

Prethodni članakCFORCE X4 i X5 – novost na tržištu BiH
Sljedeći članakZaposleni u ŠKODA AUTO učestvuju u GreenWeek projektu

Komentiraj

Unesite svoj komentar!
Ovdje unesite svoje ime