Nissan procenjuje da će mu godišnji neto gubitak iznositi 6,35 milijardi dolara, zbog pada prodaje tokom pandemije koronavirusa, objavila je ta kompanija u utorak. “Kako bi ograničila širenje zaraze kompanija je obustavila proizvodnju u proizvodnim pogonima širom svijeta”, navodi se u saopštenju kompanije.

Dodaje se da su Nissanove fabrike nakon toga nastavile s proizvodnjom, ali suočene sa smanjenim iskorišćenjem kapaciteta, zbog smanjene prodaje.

Uz krizu s koronavirusom, Nissan je uzdrman i ozbiljnim finansijskim problemima nakon hapšenja bivšeg šefa Carlosa Ghosna u novembru 2018. godine, optuženog za kršenje povjerenja i falsifikovanje finansijskih dokumenata u prijavi svojih prihoda. On je više je puta demantovao te optužbe.

Dok je u decembru čekao suđenje u Japanu, Ghosn, bivši francusko-brazilski šef saveza Renault-Nissan-Mitsubishi Motors, pobegao je u Liban. Liban nema ugovor o izručenju s Japanom. Ghosn je rekao da je pobjegao od “nepravde i progona” u Japanu.

Prije dvije decenije Renault je Ghosna poslao u Nissan u sklopu udruživanja, te je pomogao oporavku proizvođača koji je tada bio na ivici bankrota.

Komentari

komentara

PODIJELI

OSTAVITI ODGOVOR