Finski proizvođač guma Nokian Tyres, predstavio je novu seriju vrhunskih nordijskih zimskih guma Hakkapeliitta R5 za putničke automobile, Hakkapeliitta R5 SUV za SUV i crossover vozila, te R5 EV za hibridna i elektična vozila.

Gume Hakkapeliitta R5 je konstruisana za putničke automobile, kojima je potrebno najbolje moguće prianjanje u najsurovijim ulovima vožnje.

Najveći napredak po pitanju sigurnosti ostvaren je zahvaljujući novoj gazećoj površini. Novi dezen gazećeg sloja sa dvostrukim prianjajućim blokovoma „Double Block Grip” pruža do sada najbolje prianjanje i upravljanje.

Kruti red blokova gazećeg sloja kreće iz centralnog dijela i dijeli se na pola prema ramenom dijelu. U odnosu na prethodnika, Hakkapeliitta R3, Hakkapeliitta R5 ima 40% više blokova na ramenom i srednjem dijelu. To povećanje broja blokova znači da kontaktna površina ima 4% više gume koja je u kontaktu s podlogom, što doprinosi boljem prianjanju na klizavim površinama.

Najbolje performanse na ledu u svojoj klasi garantuju jedinstveni kristali „Arctic Grip”. Ovi mikroskopski kristali pomiješani su u smjesi gazeće površine i deluju kao ugrađeni šiljci, pružajući oštre i čvrste ivice na površini gume. Trošenjem gume ovi kristali se sve više ispoljavaju i aktiviraju prijeko potrebnu rezervu prianjanja.

U odnosu na gume Hakkapeliitta R3, performanse na ledu i snijegu poboljšane su za 4%. Na primjer, zaustavni put pri brzini od 80 km/h, skraćen je za 5,6 m.

Osim toga, lamele su komjuterski optimizirane i 10% gušće, u odnosu na gume Hakkapeliitta R3, a zbog dubine žljebova između njih, povećana je trajnost.

Samozatvarajuće 3D lamele spajaju ivice blokova pri kontaktu sa podlogom, što poboljšava upravljanje prilikom skretanja i manevara izbjegavanja.

Zahvaljujući tehnologiji „Silent Touch”, smanjen je nivo buke, što je postignuto povećanjem broja blokova. Naime, zbog većeg broja blokova i manjeg razmaka između njih, guma se tiše kotrlja po podlozi, a izbjegnute su neprijatne frkvencije, što rezultira višim nivoom komfora u vožnji.

Lakše kotrljanje, osim toga, doprinosi smanjenju otpora, čemu dodatno doprinosi novorazvijena smjesa gazećeg sloja „Green Trace”, sa kojom je otpor kotrljanja smanjen za 4,4% u odnosu na gume Hakkapeliitta R3, te čak i do 15,5% manjim optprom kotrljanja u odnosu na prosječne nordijske zimske gume drugih proizvođača.

U poređenju sa sličnim modelima iz grupe vrhunskih zimkih guma, Hakkapeliitta R5 pruža 4,0% veći doseg, što je posebno važno kod električnih vozila, jer u prosjeku omogućuje do 230 dodatnih kilometara u toku zime.

Važan ekološki aspect, ogleda se i u korištenju do 25% obnovljivih i recikliranih materijala, čime se ne samo smanjuju troškovi, već smanjuje potrošnja energije, kao i smanjuje utjecaj otpadnih materijala na okolinu.

Gume Nokian Hakkapeliitta R5 se proizvode u tri varijante: R5, R5 SUV i R5 EV.

Guma Hakkapeliitta R5 SUV je posebno konstruisana da zadovolji potrebe velikih, snažnih i teških  SUV i krosover modela. Naime, osim što je prilagođena potrebnim dimenzijama, konstrukcija podnosi veća, posebno lateralna opterećenja, a ojačan je i aramidni sloj, koji joj daje veću stabilnost.

Gume Hakkapeliitta R5 EV su predviđene za hibridna i električna vozila. Budući da su ovakava vozila tiša od ostalih, utoliko i gume moraju biti tiše. Nokian je razvio posebnu akustičku pjenu „SilentDrive”, koja je nanešena na nutrašnju stranu gume. Zadatak sloja pjene je da smanji zračnu šušljinu u unutrašnjosti gume i apsorbuje rezonaciju. Imajući u vidu da vozila sa elektromotorima i baterijama imaju veću masu, ali i veći obrtni moment u odnosu na vozila sa konvencijalnim motorima SUS. Zato je konstrukcija je prilagođena takvim potrebama.

Iz Nokiana su objavili da električni automobili koji koriste Hakkapeliitta R5 mogu uštedjeti do 170 kWh u toku procjenjenog petogodišnjeg radnog vijeka.

U Nokianu su veoma sigurni da će sa gumama Hakkapeliitta R5 i R5 SUV postići uspjeh, pa navode na primjer da, ako bi svi putnički automobili u Finskoj, Švedskoj i Norveškoj koristili gume Hakkapeliitta R5, tokom cijelog radnog vijeka, procjenjena ušteda goriva dostigla bi 340 miliona litara, a emisija CO2 bi se smanjila za oko 900.000 tona.

Prethodni članakIsplati li se kupovina polovnog dizelaša, ili ne? Ko će dobiti, a ko izgubiti takvom kupovinom?
Naredni članakTipke ECON i EC. Znate li da smanjuju potrošnju goriva do 2 l / 100 km

OSTAVITI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here