Nova Škoda Fabia će vas osvojiti za 60 sekundi

2128

Nakon 22 godine iskustva u segmentu malih automobila, ŠKODA predstavlja četvrtu generaciju modela FABIA. Od lansiranja na tržište 1999. godine, hatchback i combi verzije ovog modela bili su važan temelj uspjeha češkog proizvođača automobila. Sa više od 4,5 miliona isporučenih primjeraka, Fabia je drugi po obimu proizvodnje ŠKODA model i jedno od najpopularnijih vozila u svom segmentu.

Lijepa i dinamična

Model je zasnovan na modularnoj platformi Volkswagen Grupe i najprostraniji je automobil u svom segmentu. Prelazeći granicu od četiri metra, nova FABIA je znatno duža od svog prethodnika. Prtljažnik – koji je već bio najveći u segmentu – dobio je dodatnih 50 l i sada iznosi čak 380 l. Preklapanjem zadnjih sjedišta, kapacitet prtljažnika može se povećati na 1.190 l. Platforma na kojoj je izgrađena nova FABIA omogućila je modelu mnoštvo sistema za asistenciju vozaču koji su ranije bili rezervisani za vozila višeg segmenta. U kombinaciji sa još tvrđom karoserijom, mali automobil nudi odličnu aktivnu i pasivnu bezbjednost.

Emotivan dizajn, aerodinamika najbolja u klasi i domet veći od 900 km čine novu FABIA veoma privlačnom. Oštriji farovi, kao i zadnja svjetla sa modernom LED tehnologijom i kristalnom strukturom, ističu njen dinamičan izgled. Preuređena unutrašnjost odlikuje se simetričnom instrument tablom sa samostojećim centralnim ekranom, opcionom digitalnom instrument tablom i horizontalnim ukrasnim trakama. Na tržištu su dostupni Active, Ambition i Style paketi opreme.

Nova ŠKODA FABIA je najerodinamičniji automobil u svom segmentu sa koeficijentom otpora vazduha od 0,28. Kako približno 25% otpora generišu samo točkovi, ŠKODA je sada u model FABIA ugradila i posebne plastične obloge kako bi poboljšala aerodinamiku aluminijumskih felni.

Za novu ŠKODA FABIA postoji izbor od devet boja karoserije, sa dvije nove metalik završne boje Phoenix narandžasta i Graphite siva. Opcije za točkove uključuju čelične točkove od 14 i 15 inča, kao i devet različitih aluminijumskih felni u rasponu od 15 do 18 inča.

Prostrana i udobna


Ovo je prva ŠKODA FABIA koja je opciono dostupna sa digitalnom instrument tablom koja se može pohvaliti digitalnim ekranom od 10,25 inča. Vozači mogu da biraju između različitih rasporeda koji odgovaraju njihovim potrebama. Kao deo opcionog Dynamic paketa, postoji i peta opcija – Sportski izgled, u kome brojač obrtaja zauzima centralnu poziciju.


Posljednja generacija modela ŠKODA FABIA se može naručiti sa dvozonskim Climatronic uređajem, kao i otvorima za vazduh na zadnjem dijelu centralne konzole.

Pogonski agregati

U četvrtoj generaciji modela ŠKODA FABIA postoji mnogo veći izbor pogonskih sklopova nego kod prethodne generacije. ŠKODA nudi pet motora iz najnovije EVO generacije Volkswagen Grupe za mali automobil. Svi motori su u skladu sa strogim Euro 6d standardom emisije štetnih gasova; izlazne snage kreću se od 48 kW do 110 kW. 1.5 TSI sa izlaznom snagom od 110 kW i 7-stepenim DSG je najnovija vrhunska varijanta pogonskog sklopa.

Simply Clever rešenja

Odnos cijene i kvaliteta, visok nivo funkcionalnosti i mnoštvo Simply Clever rešenja krase i ovaj ŠKODA model. Pet novih Simply Clever karakteristika slavi svoju premijeru u ŠKODA-i. U zavisnosti od specifikacije, nova ŠKODA FABIA nudi 43 praktična detalja koji olakšavaju upotrebu vozila u svakodnevnom životu – to je više nego ikad ranije. Asortiman se proteže od klasičnih ŠKODA rješenja, kao što su strugač za led u poklopcu rezervoara za gorivo sa mjeračem dubine profila pneumatika i kišobran u vratima vozača, do potpuno novih pametnih detalja koji čine unutrašnjost automobila i prtljažnika mnogo urednijom.

Nova Škoda Fabia (2022) – galerija slika (155 slika)

Nova Škoda Fabia (2022). Cijena u BiH kreće od 26,202 KM

Nova Škoda Fabia – veća i pametnija

Škoda Fabia: Najbolja u klasi u segmentu aerodinamike

Škoda Fabia osvojila pet zvjezdica na Euro NCAP testu

Nova Škoda Fabia ima sisteme o kojima drugi mogu samo sanjati

Škoda Fabia dobila novu verziju. Bit će brža, sportskija i atraktivnija

Za sve dodatne informacije posjetite www.skoda.ba

 

Prethodni članakElektrični BMW i3 zvanično. Domet 526 kilometara
Naredni članakŠkoda Kamiq (2022). Cijena u BiH kreće od 31.933 KM

OSTAVITI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here