Nova Škoda Fabia zvanično najavljena. Premijera već na proljeće

Već duže vrijeme znamo da će četvrta generacija Fabie biti predstavljena ove godine. Škoda je upravo pokrenula promotivnu kampanju za zagrijavanje atmosfere. Sve će postati jasno na proljeće. Šta bismo trebali očekivati?

Treća generacija Fabije s nama je gotovo 7 godina. Prije tri godine, tačnije 2018., za razliku od svoje braće i sestara, Pola i Ibize nije dobila novu generaciju, već samo face lifting. Sada će se ovo promjeniti i Fabia IV će debitovati ovo proljeće-

Česi su već objavili službenu najavu na kojoj vidimo zamračeni profil nove Fabije. Slika ne otkriva previše detalja, ali oblik je sličan većoj Scali. Činjenica da će nova Fabia biti veća od prethodne je sigurna – uostalom, temeljit će se na MQB-A0 platformi, na kojoj se već izrađuje gore spomenuti Polo.

Poznato je da će vozač i putnici dobiti osjetno više prostora u unutrašnjosti. Prtljažni prostor s 380 litara također će biti impresivan – 50 litara više nego u trenutnom modelu. U Škodi ističu da planovi ukljućuju i praktičniji karavan, iako će se premijerno predstaviti kasnije. Dotad će i dalje biti dostupna trenutna verzija Fabia Combi.

Što se tiče motora, ne bismo trebali očekivati pretjeranu revoluciju. Osnova će vjerovatno biti 1.0 benzinski motor, u nekoliko varijanti snage dostupnih s ručnim i automatskim mjenjačem. A oprema? Vjerovatno, sve što već znamo s Pola i Ibize.

Zanimljivo je da se očekuje da će i Polo ovde godine proći kroz zatezanje bora. Na taj način VW će opet biti korak ispre Škode. Fabia je uvijek bila i vjerovatno će ostati prodajni hit na tržištu Bosne i Hercegovine.

Komentari

komentara

PODIJELI

OSTAVITI ODGOVOR