Nakon pauze uzrokovane pandemijom virusa Corona (COVID-19), Euro NCAP se vraća svojim redovnim aktivnostima, te objavljuje prve testne rezultate.

Prvi na testu bio je novi mali porodični automobil, Toyota Yaris četvrte generacije, koji je ocijenjen sa 5 zvjezdica, te tako postavlja nove standarde u svom segmentu.

Naime, Euro NCAP je za ovu godinu najavio određene izmjene, pa se ispitivanje frontalnog sudara sprovodi primjenom nove pokretne barijere MPDB (Mobile Progressive Deformable Barrier) u pokretu, čime se zamjenjuje originalni test, koji se koristio od početka programa prije 23 godine.

Yaris je za zaštitu odraslih putnika osvojio ocjenu 86%, za zaštitu djece na stražnjim sjedištima 81%, za zaštitu pješaka 78%, te za sigurnosne sisteme 85%.
Posebne pohvale su upućene za centralno postavljene zračne jastuke koji sprečavaju kontakt između putnika u slučaju bočnog udara, kao i neagresivan oblik prednjeg dijela, koji štiti pješake i bicikliste od težih povreda.

Uz to, Yaris pokazuje koliko je brz napredak tehnologija za izbjegavanje sudara, budući da najnovija generacija sistema Toyota Safety Sense, može zaustaviti vozilo tokom skretanja, kako bi se izbjegaos sudar sa nadolazećim saobraćajem.
Komentari

komentara

PODIJELI

OSTAVITI ODGOVOR