Objavljen je novi render kojim pokazuje kako bi trebalo da izgleda nova generacija Audija A3 Sportback.

Sljedeća generacija Audija A3 će na tržište stići tokom sljedeće godine. Tačnije, kupcima će prvo biti ponuđena hatchback verzija s petora vrata, odnosno Sportback, a 2020. će joj se pridružiti i limuzina sa četvora vratima. Verzija sa 3 vrata se gotovo sigurno neće pojaviti na tržištu s obzirom da pada potražnja za takvim vozilima u B i C segmentu.

Novi A3 će se u mnogočemu osloniti na sljedeću generaciju Golfa čiju premijeru takođe očekujemo sljedeće godine. Konkretnije, osvježena MQB platforma, veliki broj komponenti i motorizacija će biti više-manje isti, a ovu potonju će činiti benzinski i dizelski 3 i 4-cilindrični turbo motori. Plug-in hibridna verzija je gotovo sigurna, ali za sada nije jasno da li će A3 u budućoj generaciji dobiti i u potpunosti električni model ili će Audi tu verziju ostaviti za onu sljedeću.

Sigurno je da će kupcima biti ponuđene performance verzije S3 i RS3. Uz razne dorade stajlinga, aero paketa, raznih tehničkih unapređenja u odnosu na standardni model ovi modeli će se naravno razlikovati i većom snagom svojih pogonskih agregata. Konkretnije, S3 će razvijati snagu od okjo 320KS, dok će RS3 razvijati iznad 400KS.

Kod dizajna nove generacije ne treba očekivati velike novosti, odnosno A3 će se osloniti na svoju braću koja su nedavno već ušli u novu generacije kao što su modeli A6 i A8, ali s druge strane svakako će određeni uticaj imati i manji A1. Drugim riječima, A3 će u pogledu osnovnih elemenata dizajna biti njihova manja, odnosno veća verzija, a konačni rezultat bi trebalo da bude elegantniji automobil s dovoljnom dozom agresivnosti kako bi se dodatno istakao. Spoljašnje dimenzije se neće značajnije mjenjati, ali ponuda prostora u unutrašnjosti bi trebalo da poraste.

Bogata oprema se podrazumjeva s obzirom da će se raditi o automobilu koji želi da zauzme vrh C segmenta među premium vozilima. Glavnu konkurenciju novom A3 će naravno činiti Mercedesova A klasa i BMW Serije 1, budući Volvo V40 i sl. pa se očekuje da će Audi opremiti novi A3 i s nekim sistemima koji su inače rezervisani za modele poput pomenutih A6 i A8. Tu posebno mislimo na bezbjednosne i sisteme pomoći vozaču kao i infotainment kod koga će se posebno isticati digitalna instrument tabla.

Komentari

komentara

PODIJELI

OSTAVITI ODGOVOR