Nakon ranijih najava, došlo je vrijeme za službenu premijeru novog Citroena C4, koji će prvi put u historiji modela biti dostupan s benzinskim, dizelskim ili električnim pogonom. Usput, novi Citroën C4 također postavlja standarde za udobnost u kompaktnom segmentu.

I dok smo prije dvije sedmice imali priliku da vidimo prve zvanične fotografije novog Citroena C4, francuski proizvođač je danas predstavio sve detalje modela s kojim su učinili potpuni zaokret. Naime, kako se već najavljivalo, C4 više nije kompaktni automobil, već je, u skladu s trendovima, postao – crossover! I to izuzetno zanimljivog, neobičnog i simpatičnog dizajna. Na prednjem dijelu se tako ističu dva para svjetala (LED trake na gornjem dijelu i LED svjetla dole), a oblik slova X je preuzet sa konceptnih Citroen modela. Pogled na bokove otkriva trendovsku coupevsku liniju krova koja završava sa položenim staklom koje se proteže sve do atraktivnog spojlera. Najviše komentara je očekivano izazvao zadnji dio uz čiju pomoć će novi C4 biti nemoguće ne primjetiti na putu.

A u unutrašnjosti prava digitalna revolucija – ispred vozača se nalazi digitalni kokpit, dok centralnim dijelom dominira 10-inčni ekran osjetljiv na dodir kojim se upravlja većinom funkcija. Kažemo većinom jer su recimo funkcije klime sada stavljene dole i kontrolišu se klasičnim prekidačima, što je za svaku pohvalu!

Za potpuni komfor se brinu Advanced Comfort sjedišta koja u kombinaciji sa oslanjanjem koje ima hidraulične graničnike znače da će C4 biti na vrhu klase po pitanju udobnosti. U Citroenu tvrde da je njihov novi C4 vodeći automobil u klasi po pitanju mesta za kolena na zadnjoj klupi. Uz to, za praktičnost se brine prtljažnik zapremine 380 litara.

U skladu sa trendovima na tržištu, za bezbjednost pritom brine čak 20 sistema pomoći vozaču.

Što se tiče motora, nudi se nešto za svakoga: PureTech benzinci snage od 100, 130 i 155 KS, BlueHDi dizelaši snage od 110 do 130 KS kao i potpuno električna verzija e-C4 od 100 kW/136 KS i 260 Nm. Elektručni e-C4 ima 350 kilometara dometa s jednim punjenjem uz pomoć baterija od 50 kWh, do 100 km/h ubrzava za 9,7 sekundi i postiže el. ograničenih 150 km/h.

Proizvodnja kreće krajem ljeta, a automobil na tržište stiže do kraja ove godine.

Komentari

komentara

PODIJELI

OSTAVITI ODGOVOR