Euro NCAP ozbiljno mijenja pravila svojih sudara. Testirat će se novi sistemi, puno jači bočni udari i, što je najvažnije, sudari automobila s drugim vozilom.

Do sada je Euro NCAP organizacija tokom svojih crash testova provjeravala kako se automobil ponaša kada udari u nepomičnu prepreku. Kod ovakvoj testova samo se dobivao odgovor kako automobil štiti svoje putnike, ali nije bilo načina da se utvrdi koje su ozljede zadobili putnici u drugom automobilu tokom nesreće. Ovo je vrlo važno pitanje u vrijeme velikih i masivnih SUV-ova. Veliki i moćni SUV, na kraju krajeva, može savršeno zaštititi svog vozača, ali šta se dešava u slučaju sudara sa vozilima koji pripadaju malom hatchback segmentu B, tipa Fabie ili Yarisa koji su i dalje vrlo popularni.

Stoga će dio novih Euro NCAP testova biti frontalni sudar s pokretnom platformom u omjeru 50/50. I testirano vozilo i platforma se trebaju kretati brzinom od 50 km/h. Ovaj test će provjeriti koliko su sigurni ili opasni veći automobili u slučaju sudara s manjim. Stručnjaci trebaju dodijeliti negativne bodove, za ne korištenje mekih zona gužvanja ili upotrebu rješenja koja mogu ugroziti putnike drugog vozila. Nove Euro NCAP testove možete pogledati u videu ispod:

Ovo nisu jedine vijesti. Organizacija također treba pažljivije pratiti bočne sudare. Simulacije će se sada odvijati s mnogo većim brzinama, a jedan od kriterija procjene bit će provjeravanje jesu li tijela vozača i putnika u kontaktu, koja pod utjecajem sile podliježu iznenadnom pomicanju. Takav utjecaj može biti fatalan.

Prilikom svake premijere novog automobila, “tušimo” vas sa sve većim brojem informacija o sigurnosnim sistemima i sistemima pomoći vozaču. Stoga nije iznenađujuće da Euro NCAP namjerava testirati još neke od njih – rad automatskog kočenja u nuždi, također kada se vozilo kreće unazad i skreće na raskrsnicama te sistem za praćenje koncentracije vozača.
Komentari

komentara

PODIJELI

OSTAVITI ODGOVOR