Novi Kia Sportage na prvim zvaničnim fotografijama

Kia je objavila prve zvanične fotografije nove, pete generacije SUV modela Sportage (kodne oznake NQ5). Treba napomenuti i da će novi Sportage po ranijim infromacijama biti na raspolaganju sa standardnim i dužim međuosovinskim rastojanjem (ova potonja verzija je za kinesko tržište), ali u oba slučaja sa značajno izmjenjenim dizajnom u poređenju sa dosadašnjom generacijom.

KIA Sportage

Kia u saopštenju navodi da će novi Sportage uspostaviti nova mjerila u svom segmentu, što se odnosi na njegov napredni dizajn eksterijera i enterijera, tehnologiju povezivanja i veoma efikasne pogonske sklopove.

Primjenjen je Kijin novi dizajnerski jezik “Opposites United” pa novi Sportage odlikuje mišićav stav i snažna, ali prefinjena silueta.

KIA Sportage

Zapaženiji novi detalji su, između ostalog, oštre karakterne crte. Na prednjem dijelu dominira trenutno prepoznatljiv i provokativan stav, sa crnom maskom i detaljnom grafikom koja se proteže preko cijelog novog “lica”. Zadnji dio karakterišu mišićava ramena čije linije blago padaju do spoja sa uskim dnevnim svjetlima koja obgrljuju novi Kia logo i amblem Sportage.

Slike enterijera otkrivaju prostor usmjeren ka vozaču koji se poigrava “smjelošću u karakteru, mekoćom u kvalitetu i inovacijama u tehnologiji”, uz integrisani zakrivljeni ekran.

“Sa inspiracijom nađenom u etosu na tački susreta prirode i modernosti kreirali smo novi Sportage koji svojom avanturističkom, ali savremenom spoljašnjošću, prekrasnom unutrašnjošću i sa puno dosad neviđenih detalja izaziva dizajnerske norme,” rekao je Karim Habib, viši podpredsednik i vođa Kijinog globalnog dizajnerskog centra. “Sa novim Sportageom nismo hteli da napravimo tek korak napred nego smo se radije prebacili na potpuno drugačiji nivo SUV segmenta.”

Tržišno lansiranje startuje kasnije tokom ove godine, pa će više informacija biti saopšteno naknadno (o evropskoj verziji podaci slede u septembru).

Nezvanično, očekuju se i prednji i pogon na sva četiri točka, 6-stepeni manuelni i 7-stepeni automatski mjenjač sa dvostrukim kvačilom, kao i bogata paleta pogonskih opcija (benzinski i dizel motori, mild hybrid, hybrid i plug-in hybrid verzije).

Sem toga, pominju se i adaptivno oslanjanje, kao i poluautonomni sistem vožnje (što znači da će Sportage u kraćim periodima moći da ubrzava, koči i upravlja samostalno).

Izvor

Komentari

komentara

PODIJELI

OSTAVITI ODGOVOR