Sve smo bliži premijeri treće generacije modela Qashqai. Japancima to nije samo najvažniji model koji se nudi, već je u praksi “biti ili ne biti” u Evropi.

Novi Nissan QashqaiQashqai, ili Rogue Sport, kako se zove u Americi, jedan je od najvažnijih modela japanskog proizvođača, pogotovo na evropskom tržištu gde je već godinama u prvih 10 ili 15 modela po prodaji.

Nakon komercijalnog uspjeha koji je ovaj kompaktni krosover zabilježio sa prve dvije generacije, na pragu je i treća. Novi Qashqai je zasnovan na CMF-C mehaničkoj platformi i biće prvi Nissan u Evropi sa novom mehanikom. Još jedna važna novina je da će automobil dobiti e-Power hibridni pogonski sistem. Tačnije, Qashqai za 2021. imaće u ponudi dvije hibridne verzije, uključujući opciju sa 1.3-litarskim benzincem opremljenim 12-voltnom “blagom” hibridnom tehnologijom.

Osim toga, Qashqai po prvi put u istoriji ovog modela neće imati verziju sa dizel motorom. Pomenuti e-Power hibridni pogonski sistem razlikuje se od većine klasičnih hibrida na tržištu po tome što će benzinski motor biti samo u funkciji generatora električne energije, a neće slati snagu direktno na točkove. U Nissanu navode da ovakvo rješenje omogućava da automobil mnogo bolje ubrzava od samog starta, poput čisto električnih modela. Druga prednost u odnosu na automobile koji imaju samo elektromotor je u tome što vozač neće morati da brine da li će mu se isprazniti baterija ili da li će imati gdje da je napuni. Takođe, umesto da čeka 30-ak minuta na brzom električnom punjaču, može za par minuta da napuni rezervoar benzinom na svakoj pumpi i brzo nastavi putovanje.

Što se tiče nove CMF-C mehaničke platforme, ona omogućava da konstrukcija vozila bude za 41% kruća nego kod aktuelne generacije modela Qashqai, dok je istovremeno automobil lakši za 60 kg. Kupcima će osim verzije sa prednjim pogonom biti dostupan i model sa pogonom na sva 4 točka. Dizajn spoljašnjosti Qashqaija 3 je na tizer fotografijama sakriven maskirnom folijom, ali će treća generacija zadržati slične proporcije kao prethodnici. Nissan će novi Qashqai zvanično predstaviti početkom 2021. godine, a ovaj automobil će se kao i do sada proizvoditi u Sanderlendu u Velikoj Britaniji.
Izvor

Komentari

komentara

PODIJELI

OSTAVITI ODGOVOR