Novi Renault Megane u tijelu crossovera. Ugrožena sudbina dizelske verzije

Novi Renault Megane

Renault će novi Mégane prikazati polovinom ove godine. Svakako u električnoj verziji, motor s unutrašnjim sagorijevanjem, ako se i pojavi, možda će se pridružiti malo kasnije.

Prije gotovo godinu dana šef Renaultovog dizajna Laurensa van den Acker je u intervjuu za Autoexpress priznao da proizvođač razmišlja o tome ne bi li sredstva namijenjena razvoju ovog modela mogla biti bolje iskorištena u nekom drugom projektu. Međutim, čini se da je to gotovo nemoguće, jer se Megane i dalje prodaje bolje od, na primjer, Kadjara.

Novi Renault MeganeRenaultovi finansijski rezultati za 2020. godinu nisu optimistični

Prodaja Meganea pala je sa 129.000 u 2019. na 74 hiljade u 2020. Kao utjeha za ljubitelje kompaktnog hatchbacka, može se samo dodati da je gotovo svaki Renaultov model doživio značajne padove – Captur s 222 na 178 hiljada, Clio s 317 na 248 hiljada, Kadjar sa 110 na 64 hiljade. Zanimljiva činjenica – Twingo je najmanje izgubio, sa 87 hiljada pao na 73, ali to ga neće spasiti od kraja karijere i zamjene nekim od nadolazečih električnih modela.

Zakamuflirani testni modeli koji se povremeno pojavljuju na ulicama u različitim dijelovima Evrope i koji se opisuju kao nasljednici Meganea do sada su uvijek bili električni. Na temelju njihovih posljednjih fotografija, izvjesni dizajner Avarvarii pripremio je vizualizacije koje pokazuju kako bi novi Megane mogao izgledati u tijelu crossovera:

Would you buy the new Renault Megane if it looked like this?

Our exclusive images preview the upcoming electric car, which will be launched later this year! Full story: https://carbyr.uk/2PpnnXx

Posted by carbuyer.co.uk on Četvrtak, 1. April 2021.
Prema britanskim medijima, novi model bit će ponuđen samo u električnoj verziji. Izgradit će se na platformi CMF-EV – istoj platformi na kojoj je Nissan izgradio Ariyu, također potpuno električnu. Već tokom premijere Megane eVision najavljeno je da će pogonski sklop imati 217 KS, kapacitet baterije 60 kWh, a domet automobila trebao bi biti 450 km.

S obzirom na to da Renault najavljuje renesansu koja će budućnost marke promijeniti više od uvođenja električnog 5, a zatim još 4, čineći Megane potpuno električnim crossoverom doista bi bio revolucionaran pristup. S druge strane, čak ni francuski L'Automobile ne vjeruje da je moguće da bi puno skuplji električni crossover mogao zamijeniti relativno jeftin kompakt u asortimanu francuskog proizvođača, kojeg cijene flotni kupci. Moguće je da će se neko vrijeme oba modela – električni crossover i benzinski hatchback – proizvoditi paralelno. Hoće li biti tako – vidjet ćemo kad novi Megane dođe u prodajne salone, što bi se trebalo dogoditi krajem ove ili u prvoj polovici sljedeće godine.
Komentari

komentara

PODIJELI

OSTAVITI ODGOVOR