Seat bi tokom sljedeće godine trebalo da predstavi novu generaciju modela Leon, a po posljednjim izvještajima razvojni proces se bliži kraju s obzirom da su Španci počeli testiranja prototipa koji nose još uvijek maskirane, ali konačne serijske karoserijske površine. Oni koji su imali priliku da ih vide kažu da se ispod zaštitnih naljepnica na prednjem kraju razaznaju svjetla i maska motora koji podsjećaju na tek predstavljeni novi Seatov SUV Tarraco. Pozadi bi najveću novost trebalo da čine nova LED svjetla koja su međusobno povezana svjetlosnom trakom. Ukupno gledajući izgleda da će u Seatu igrati na sigurno, odnosno da ne treba očekivati nikakve dramatične promjene u odnosu na sadašnji model. Tako će Leon ostati dinamičnije i slobodnije dizajnirani hatchback, a dimenzije i proporcije ne bi trebalo da se značajnije mjenjaju.

Slično je i s platformom na kojoj će se bazirati. Konkretnije, novi Leon će koristiti unaprijeđenu verziju trenutne MQB platforme koja će moći da se pohvali nešto dužim međuosovinskim rastojanjem, ali istovremeno i nešto manjom masom. To će zahvaliti većoj upotrebi lakših materijala. Dalje, ovaj automobil će sa sljedećim Golfom dijeliti i 48 V električni sistem koji će biti dio tzv. blagog hibridnog pogona. U ponudi će se naći i plug-in hibridna varijanta koja će svojim vlasnicima ponuditi oko 50 km električne autonomije. Ostatak ponude će činiti konvencionalni benzinski TSI i dizelski TDI motori. Prvi s 3 i 4-cilindričnim, a drugi sa 4-cilindričnim jedinicama.

Novi španski kompaktni hatchback će biti opremljen i s naprednom infotainment i bezbjednosnom opremom kao i sistemima pomoći vozaču. Točnije, očekuju se sistemi tzv. polu-autonomnog upravljanja, veći centralni ekrani, digitalna instrument tabla, novi infotainment i sl. Za sada znamo da će kupcima biti ponuđene bar dvije karoserijske verzije, odnosno hatchback s petora vrata i karavan, dok coupe s troja vrata ne treba očekivati jer je dotična verzija zbog slabije potražnje već povučena s tržišta. Raniji izveštaji su upućivali na mogućnost proizvodnje crossover varijante, ali za sada zvaničnih potvrda o tome nema. Premijera novog Leona se očekuje tokom sljedećeg ljeta pa će prodaja početi vjerovatno tokom jeseni, a do tada bi trebalo da saznamo i nešto više o ovom novitetu.

Komentari

komentara

PODIJELI

OSTAVITI ODGOVOR