Novi Volkswagen ID.4 GTX. Koje su njegove prednosti?

1431
Volkswagen ID.4 GTX

ID.4 GTX je Volkswagenova najsnažnija verzija električnog SUV-a. Kreatori ovog modela odgovorili su na najvažnija pitanja o njemu. Provjerite detalje.

Volkswagen ID.4 GTX predstavljen je krajem aprila ove godine i uveo novu liniju električnih sportskih automobila ove marke. I izvana i u kabini, samo detalji razlikuju ovu verziju od slabijih verzija. To je zato što je ono najvažnije očima nevidljivo – riječ je o dva elektromotora (prednji i stražnji), koji razvijaju maksimalnih 299 KS i daju ubrzanje od 0-100 km/h za 6,2 sekunde.

U nastavku su neka pitanja o ID.4 GTX i odgovori na njih od Franka Bekemeiera (glavnog tehnološkog direktora za elektromobilnost u Volkswagenu) i Jensa Obernoltea (voditelja upravljanja energijom i težinom vozila).

Ekološki SUV – nije li to kontradikcija?

Volkswagen ID.4 GTX

Jens Obernolte: Ne, upravo suprotno! Pogotovo ako stvorite SUV poput našeg. ID.4 GTX je 100% električni automobil koji ne ispušta izduvne gasove, ali pruža solidne performanse. Možete mirne savjesti koristiti njegov sportski i vrlo ekonomičan pogon na sva četiri točka. Putnici mogu uživati ​​u izvrsnom iskustvu vožnje i udobnosti SUV-a, automobila kojeg se mnogi ljudi ne žele odreći. Jer zašto bi to radili?

Šta ID.4 GTX čini posebno zabavnim za vožnju?

Volkswagen ID.4 GTX

Jens Obernolte: ID.4 GTX posebno je fasciniran snagom koju razvija bez ikakve buke. Kada se pritisne desna papučica, dostupna je ogromna snaga – i odmah, automobil kreće naprijed bez i najmanjeg kašnjenja, praktički u tišini. Od starta ID.4 GTX ubrzava do 100 km/h za 6,2 sekunde – brže od Golfa GTI. A budući da baterija leži poput utega na podu, težište je puno niže od onoga kod tradicionalnih SUV-ova. Kao rezultat toga, ID.4 GTX ima izvrsno držanje ceste.

ID.4 GTX ima pogon na sva četiri točka s dva motora, odnosno električni 4×4 s dvije električne jedinice koje rade neovisno jedna o drugoj na prednjoj i stražnjoj osovini …

Volkswagen ID.4 GTX

Frank Bekemeier:… koji se uključuje samo kada je potrebno – npr. kada vozač želi iskusiti sportsku vožnju. Međutim, u većini svakodnevnih situacija elektromotor na stražnjoj osovini sam pokreće automobil. Odlučili smo koristiti sinkronu jedinicu u ovom slučaju jer je posebno ekonomična. S druge strane, na prednjoj osovini je asinkroni motor, koji ima i druge prednosti – malen je i lagan, s minimalnim otporom kada nije pod naponom.

Je li ova vrsta pogona u ID.4 ekonomičnija?

Volkswagen ID.4 GTX

Jens Obernolte: Da, jest. Nema kvačila i pogonske osovine, dakle nema velikih komponenti koje uzrokuju veliki otpor u mehaničkom sistemu pogona na sva četiri točka. U ID.4 GTX samo trebamo uključiti napajanje električnom energijom – što je moguće inteligentnije i ekonomičnije. Također je važno aktivirati način rekuperacije, odnosno povrata energije, koji će u određenoj situaciji biti najučinkovitiji tokom faze kočenja automobila. Kao rezultat toga, potrošnja električne energije može se dodatno smanjiti i povećati domet automobila.

Zašto je Volkswagenu toliko važan električni pogon?

Volkswagen ID.4 GTXJens Obernolte: Zato što je ova vrsta pogona najekonomičnija s energijom koja mu se isporučuje. 70-80 posto baterije i elektromotora pretvaraju energiju u kretanje. Niti automobil s gorivom ćelijom niti motor s unutrašnjim sagorijevanjem na ekološko gorivo, tj. tzv. e-gorivo. Učinkovitost ovih pogona je 25 do 30 posto ili čak i manje.

Šta to tačno znači? Kakva je usporedba ID.4 GTX sa svojim kolegama motora s unutrašnjim sagorijevanjem?

Volkswagen ID.4 GTX

Jens Obernolte: ID.4 GTX troši 18,2 kWh električne energije na 100 km u WLTP ciklusu. Usporedivom automobilu na benzin treba oko 7 litara na 100 km – to pak odgovara energiji od 60 kWh, jer je njegova učinkovitost preko tri puta manja od one na električni pogon. Nije puno bolja situacija s dizelom, ovdje je riječ o 50 kWh na 100 km.

Jens Obernolte (lijevo) i Frank Bekemeier

Još jedna prednost električnog pogona je što ne zauzima puno prostora.

Volkswagen ID.4 GTXFrank Bekemeier: Tačno. Motor s unutrašnjim sagorijevanjem sa svim njegovim dodacima je izostavljen. Zahvaljujući tome možemo dizajnirati karoseriju s kratkom prednjom stranom i odgovarajućom većom unutrašnjosti. Izvana je ID.4 GTX kompaktan, okretan SUV, ali iznutra ima dovoljno mjesta za cijelu porodicu i sve što vam treba.

Ipak, proizvodnja električnih automobila opterećuje klimu, posebno proizvodnja baterija.

Volkswagen ID.4 GTX

Frank Bekemeier: Doista, svaki električni automobil koji siđe s montažne trake u tvornici Zwickau pun je emisija CO2. Ne radi se samo o proizvodnji u ovom pogonu, već o cjelokupnom opskrbnom lancu, a time i o proizvođačima koji proizvode baterije, za čiju proizvodnju se koristi tzv. zelena struja. Međutim, kupci dobivaju ugljično neutralan automobil, jer se emisije koje ne možemo izbjeći nadoknađuje sudjelovanjem u projektima koji imaju za cilj zaštitu klime. A kad se jednog dana pokaže da je baterija istrošena, još uvijek je možemo koristiti kao stacionarnu bateriju i tek na kraju reciklirati. Namjeravamo reciklirati više od 90 posto vrijednih sirovina kao što su litij, nikal, mangan i kobalt, te aluminij, bakar i plastika.

Još uvijek postoji faza korištenja između proizvodnje i recikliranja. A tokom svog trajanja električni automobili ne proizvode nikakve izduvne gasove – sve dok se stalno napajaju strujom iz obnovljivih izvora.

Volkswagen ID.4 GTX

Doista je tako. Usporedimo li ID.4 GTX s konvencionalnim automobilom, njegova emisija CO2 je definitivno pozitivna. Ako se baterije napajaju električnom energijom iz prosječnog evropskog energetskog miksa, puno prije prijeđenih 100.000 kilometara, njihov ugljični otisak bit će manji od onog u usporedivom automobilu s unutrašnjim sagorijevanjem. A u slučaju punjenja baterija “zelenom strujom” ovaj se trenutak dostiže trećinu ranije. Zato naš brend širi proizvodnju obnovljive energije te će do 2025. godine izdvajati velike iznose za izgradnju vjetroelektrana i solarnih elektrana u Evropi. Na taj način želimo osigurati da struja koju će naši električni automobili trošiti na ulicama dolazi iz obnovljivih izvora.

Provjerite aktualni Volkswagen ID.4 GTX cjenik
Prethodni članakVolkswagen ID.4 GTX (2022). Cijena u BiH kreće od 104.775 KM
Sljedeći članakKakve automobile voze psihopati? Britansko istraživanje

Komentiraj

Unesite svoj komentar!
Ovdje unesite svoje ime