Udruga Transport & Environment bliska je Evropskoj uniji, odnosno iznimno je snažna lobistička organizacija, koja utiče ili pokušava uticati na mnoge političke odluke.

Nedavno je ta organizacija provela testove u praksi na Opel Astri i Nissan Qashqaiju, opremljenima dizelskim motorima, i došla je do značajnih zaključaka.

Premda su današnji dizelaši nominalno iznimno čisti i dalje imaju jedan veliki problem. U T&E-u su u testovima izmjerili ogromne količine sitnih čestica čađe pri čišćenju filtra u automobilu. Ta se reakcija događa u vožnji, svakih 250 do 500 kilometara, a može potrajati sve dok vozilo ne prijeđe i do 15 kilometara. Pritom su oba modela premašila limit sitnih čestica čađe od 32 do 115 posto.

U T&E-u ističu da 45 miliona dizelskih automobila na cestama EU ima filtre čađi i da se godišnje događa oko 1.3 milijarde čišćenja filtra u vožnji.

Podsjetimo, sitne čestice su jedan od izvora opasnih bolesti pluća i srca. U T&E-u ističu da proizvođači automobila moraju ‘očistiti’ svoje automobile ako ih žele i dalje prodavati na evropskom tržištu.
Izvor

Komentari

komentara

PODIJELI

OSTAVITI ODGOVOR