Veliki broj najtežih saobraćajnih nesreća sa poginulima dešava se upravo prilikom preticanja. Nažalost, mnogi novopečeni vozači nemaju dovoljno iskustva i prakse na putu, ali im ne manjka energije i sigurnosti, pa se upuštaju u rizična preticanja.

Ali daleko od toga da je neiskustvo glavni krivac kada dođe do najgoreg – vjerujemo da su bahatost i pretjerano samopouzdanje ipak na vrhu liste i to upravo kod vozača sa dugogodišnjim stažom.

Razlika između preticanja i obilaženja

Pretiče se vozilo koje se kreće, obilazi se vozilo koje stoji (ili neka druga prepreka koja se ne pomjera).

Sada da vidimo kako preživjeti preticanje. Nije smješno, negdje pročitasmo da odluka o preticanju može da bude posljednja odluka koju ćete donjeti u životu.

Svako zna da pretiče, ali ne zna svako bezbjedno da pretiče.

Preticanje je kao vožnja bicikla Ne u smislu da se nikad ne zaboravlja, nego u smislu da ne može da se nauči iz knjige. Lako je objasniti proceduru preticanja, tj. teoriju, ali obaviti preticanje u praksi potpuno je druga priča.

Kao da satima objašnjavate nekome (odraslom) ko ne zna da vozi bicikl kako se to čudo vozi, onda mu date bicikl i kažete: „Eto, sad sve znaš, sjedi i vozi“.

Drugim riječima – može da se nauči samo vježbom. Prvo u bezbjednim uslovima testirate svoje mogućnosti, a zatim stičete iskustvo u saobraćaju.

Zato – upoznajte svoj auto

Od presudnog je značaja da znate kako ubrzava vaš auto – ne samo iz mjesta, nego u određenom stepenu prijenosa pri određenom broju obrtaja. Drugim riječima, kakva su mu međuubrzanja.

Na primjer, idete 50 km/h u 4. brzini. Pritisnite oštro gas. Onda isto to uradite u 3. brzini. Vidjećete razliku. Automobil znatno snažnije „povlači“ u nižem stepenu prijenosa.

Imajte u vidu da svaki motor ima neki svoj „karakter“ – u zavisnosti od toga da li je dizelaš, atmosferski benzinac, turbo-benzinac, kako razvija snagu i obrtni moment, kakvi su prenosni odnosi u mjenjaču…

Upoznajte se i sa kočnicama, pošto je efikasno i bezbjedno kočenje takođe izuzetno važno. Ako ne znate kako radi ABS, pročitajte ovaj tekst.

Naime, ABS može da iznenadi onoga ko nije upoznat sa načinom njegovog rada, pošto dolazi do pulsiranja papučice kočnice i buke koja može da uplaši vozača.

Motor neće eksplodirati od visokih obrtaja

Dajte gas kad pretičete! Svaki trenutak koji nepotrebno provedete u lijevoj traci predstavlja rizik. Mnogi vozači se plaše da potjeraju motor u više obrtaje, čak i prilikom preticanja kada taj strah može da ih košta života.

Ako ste vi jedan od takvih vozača – znajte da nema razloga da se plašite malo „urlanja“ motora. Neće mu ništa biti ako ga nakratko dotjerate do crvenog polja na obrtomjeru.

Crveno polje može da bude npr. kod benzinaca na 6.500 o/min, a kod dizelaša 4.500 o/min (mada im je maks. snaga obično na 4.000 o/min).

Obično za time uopšte nema potrebe, ali treba da znate da slobodno možete da ga dotjerate do crvenog polja, pa i malo u crveno ukoliko usred preticanja primjetite da iz suprotnog smjera stiže drugo vozilo. Nađite neku dionicu gdje bezbjedno možete da upoznate svoj auto i da vidite kako se ponaša u različitim režimima rada.

Korak po korak

1) Donosite odluku da preteknete neko vozilo

2) Pomjerate se ka razdjelnoj liniji i provjeravate uslove na putu i gustinu saobraćaja

3) Provjeravate stanje iza vas – uvijek postoji mogućnost da će neki nestrpljivi vozač krenuti da pretiče i vas i vozilo ispred vas dok vi analizirate situaciju

4) Zauzimate takvu poziciju da vozačima iza vas bude jasno da planirate preticanje – uz razdjelnu liniju, ali ne suviše – bezbjednost je na prvom mjestu. U zavisnosti od situacije, možete pomalo da „izlazite“ kako biste bolje osmotrili situaciju

5) Držite bezbjednu distancu od vozila koje planirate da preteknete – ovo je vrlo problematično zato što vozači iza vas to mogu da shvate kao znak da ste odustali od preticanja, pa mogu da odluče da oni preteknu vas. Zato budite aktivni i stalno pratite situaciju u retrovizoru. Odgovarajuću udaljenost od vozila koje pretičete još ćemo obraditi u nastavku teksta

6) Provjeravajte stanje na putu ispred – da li ima drugih vozila ispred ovog koje pretičete u vašoj traci, da li dolaze vozila iz suprotnog pravca. Pratite konstantno situaciju i čekajte svoj trenutak. Znači, približite se razdjelnoj liniji i povremeno je blago pređete ukoliko je neophodno, odnosno ukoliko je bezbjedno i pomaže vam da vidite bolje situaciju ispred

7) Odlučujete da započnete preticanje

8) Dajete žmigavac – tako dajete do znanja i vozačima iza vas i vozaču ispred vas da započinjete preticanje

9) Ubacite mjenjač u niži stepen prijenosa, osim ako to već niste učinili ili ako ste na tolikom broju obrtaja da možete da obezbjedite dovoljno ubrzanje.

10) Započnete preticanje

11) Obavljate preticanje

12) Vraćate se u svoju traku

Prebacivanje iz trake u traku treba da bude tečno, bez oštrog cimanja volana, naročito ako u panici uočite da nailazi vozilo iz suprotnog smjera – tako možete da izgubite kontrolu i da se slupate.

Ako sumnjate – odmah odustanite

Nema potrebe da se bilo kome dokazujete svojim vozačkim umjećem. Nije sramota odustati od preticanja ukoliko ste već krenuli, tj. prešli donekle u lijevu traku i onda uočili neko vozilo, prepreku ili bilo šta drugo što može da predstavlja opasnost.

Vratite se i sačekajte sljedeću priliku.

Bolje je odustati odmah, nego doći na pola kamiona i onda shvatiti da nećete na vrijeme stići da se ubacite ispred njega.

Auto ne ubrzava isto kada krenete na letovanje

Krenuli ste na more, a u kolima imate još troje-četvoro prijatelja i sav njihov prtljag. To može lako da znači 300-400 kg tereta više nego kad vozite sami.

Stoga auto neće moći da ubrzava kao što ste navikli. Imajte to u vidu kod preticanja.

Davanje žmigavca prilikom preticanja

Kao prvo, vozač iza vas će shvatiti da planirate preticanje i neće krenuti da pretiče i vas i kamion/auto ispred vas. Ili će možda pomisliti da uskoro skrećete. U svakom slučaju, kada vidi žmigavac, ne bi trebalo da krene da vas pretiče.

Kao drugo, vozač kojeg pretičete možda vidi u retrovizoru da krećete u preticanje, pa će možda da se pomjeri malo udesno, neće ubrzavati ili će možda za nijansu popustiti gas.

Nažalost, naša saobraćajna kultura je na izuzetno niskom nivou, tako da mnogi vozači jednostavno ne daju žmigavac skoro nikada.

Koliku distancu držati u odnosu na vozilo koje želite da preteknete?

Nemamo konkretan odgovor. U teoriji, treba držati veću distancu, ali u praksi je to kontraproduktivno pošto će onda vas konstantno da pretiču drugi vozači i pritom se dovodite u opasnost da krenete u preticanje istovremeno kada neko drugi počne da pretiče vas.

Koja je prednost veće udaljenosti od vozila koje želite da preteknete? Ukratko, imate više prostora da se zaletite, tj. postignete veću brzinu prije nego što pređete u suprotnu traku, što znači da ćete provesti manje vremena u suprotnoj traci.

Druga prednost je bolja preglednost situacije ispred vozila koje želite da preteknete, naročito ako je u pitanju kamion ili šleper. Možete npr. da ga pustite da se malo udalji, vi dobijate priliku da bolje osmotrite situaciju, a onda se zaletite i preteknete ga.

Naravno, u ovakvim situacijama uvek postoji opasnost od toga da vozači iza vas ovo shvate kao poziv da oni preteknu vas. Zato treba dati žmigavac i držati se uz centar puta kako bi im jasno dali do znanja da ćete vi da pretičete.

Smijem li da prekoračim ograničenje brzine prilikom preticanja?

Ne. Po zakonu ne smijete, ali činjenica je da striktno poštovanje zakona u ovom slučaju može da bude izuzetno opasno.

Zamislite da vozite na putu gdje je ograničenje 80 km/h. Ispred vas je kamion koji se kreće brzinom od 70 km/h. Dakle, vi treba da ga preteknete a da pritom ne pređete brzinu od 80 km/h, što znači da će razlika u brzini između vas i kamiona biti 10 km/h.

Nećemo praviti računicu koliko vremena treba za preticanje, pošto je na prvi pogled jasno da je takva situacija opasna.

Policija može da vas kazni ukoliko prekoračite ograničenje brzine prilikom preticanja, ali „možda“ je bolje rizikovati plaćanje kazne nego rizikovati čeoni sudar.

Da li je dozvoljeno istovremeno preticanje više od jednog vozila?

Dozvoljeno je. Međutim, nije dozvoljeno preticanje kolone. A šta je to konkretno kolona?

Po zakonu, „kolona vozila je niz od najmanje tri vozila koja su zaustavljena ili se kreću jedno iza drugog istom saobraćajnom trakom u istom smjeru, čiji je način kretanja međusobno uslovljen i između kojih ne može bez ometanja ući drugo vozilo.“

Dakle, dozvoljeno je da istovremeno preteknete dva vozila. Ako u „cugu“ pretičete više od dva vozila, morate da budete sigurni da se ne smatraju kolonom.

Puna linija – bez izuzetaka

Preticanje morate da započnete i završite na dijelu puta sa isprekidanom linijom.

Ako započnete da pretičete tamo gde je dozvoljeno, a završite preko pune linije, policija može da vas kazni.

Gdje i kada ne smije da se pretiče?

Ne smijete da pretičete:

– kolonu vozila

– vozilo koje je već započelo preticanje ili obilaženje

– vozilo koje je dalo znak (žmigavac) za preticanje ili obilaženje

– ako ćete time da ometate saobraćaj iz suprotnog smjera

– ako po obavljenom preticanju ne možete da se vratite u svoju saobraćajnu traku bez ometanja ili ugrožavanja ostalih učesnika u saobraćaju

– zaustavnom trakom

– na početku prevoja i na prevoju

– ispred i u nepreglednoj krivini

– u tunelu

– vozilo koje se približava pješačkom prelazu ili ga prelazi

– vozilo koje se zaustavilo ili se zaustavlja da propusti pješake na pješačkom prijelazu

– na prijelazu puta preko željezničke ili tramvajske pruge

– saobraćajnom trakom za spora vozila

– na mjestu gdje je to zabranjeno saobraćajnim znakom

– preko pune linije

Kada zbog preticanja možete da dobijete kaznu za nasilničku vožnju?

Nasilnička vožnja je ponašanje vozača motornog vozila koje je u gruboj suprotnosti sa saobraćajnim pravilima, odnosno prilikom koga vozač ne pokazuje obzir prema bezbjednosti ostalih učesnika u saobraćaju, a naročito kada:

a) se vozilom u naselju kreće brzinom koja je veća od dozvoljene za više od 50 km/h,

b) se vozilom van naselja kreće brzinom koja je veća od dozvoljene za više od 80 km/h,

v) upravlja motociklom, lakim motociklom, biciklom s motorom (moped) na jednom točku,

g) vozilom prođe kroz raskrsnicu kada mu je to svjetlosnim signalom zabranjeno i

d) vozilom pretiče kolonu vozila i pri tom se kreće brzinom koja je za 30 km/h veća od dozvoljene.

Izvor: Autor: Dragan Romčević

Komentari

komentara

PODIJELI

OSTAVITI ODGOVOR