Opel Crossland (2021). Cijena kreće od 29,200 KM

Opel Crossland je popularni SUV u B segmentu, koji sada na tržište stiže osvježen i bez sufixa X. Najučljivije su izmjene na prednjem dijelu, koji sada dosta podsjeća na Mokku, sa izraženijim prednjim branikom i svjetlima koja su vozuelno šira, a izvedena su u LED tehnologiji, izuzimajući osnovni paket, te novodizajniranim logotipom Opel Blitz. Ovakav novi prednji dio naziva se Opel Vizor. Straga su zatamnjena stop svjetla, te revidiran poklopac prtljažnika. Također revidirane su i flege, koje se nude sa prečnicima od 16 i 17 inča, a u ponudi su dvobojne kombinacije sa crnim krovom.

Moderna unutrašnjost

Opel Crossland

U unutrašnjost nema značajnijih izmjena, ali u ponudi je novi 8-inčni centralni ekran sistema infotinmenta osjetljiv na dodir,, poveziv sa sistemima Apple CarPlay i Android Auto. Naravno, unutrašnjost je ostala prostrana a zadržana je mogućnost uzdužnog pomijeranja djeljive stražnje klupe za 15 cm, što može biti veoma praktično u različitim situacijama. Tako prtljažnik može imati osnovnu zapreminu od 410-520 l, što zavisi od položaja stražnje klupe, a maksimalna zapremina prtljažnika od 1.255 l se dobija preklapanjem stražnjih naslona.

Sofisticiran pogon


S tehničke strane, obnovljeni Crosslan donosi revidiran ovjes sa novim oprugama i amortizerima. U osnovi, naprijed su McPhesronove opružne noge, dok je straga polukruta torziona osovina, ali je sa novim oprugama i amortizerima postignuta znatno bolja stabilnost i udobnost. Osim toga poboljšan je i sistem upravljanja, koji je precizniji i daje više informacija na volanu. Sa ovakvim poboljšanjima, Crossland dobro leži na cesti i veoma dobro zadržava putanju, čak i u oštrim krivinama i na neravnom asfaltu.

U opciji je prilagodivi sistem kontrole proklizavanja, IntelliGrip, koji optimizira prianjanje i stabilnost, bez obzira na vrstu podloge, a nudi pet režima: Normal/On-road (ESP i TC su podeđeni za normalne cestovne uslove), Snow (optimalna trakcija na klizavim podlogama pri brzinama do 50 km/h), Mud (za vožnju po blatu, u slučaju proklizavanja, točak sa najboljim gripom dobija najveći obrtni moment, aktivan do brzine od 80 km/h), Sand (smanjuje mogućnost istovremenog proklizavanja prednjih točkova, šime se smanjuje mogućnost zaglavljivanja u pijesak) i ESP Off (deaktivacija sistema ESP i TC, pri brzinama manjim od 50 km/h).

Opel Crossland

Novost u ponudi je verzija GS Line+, prepoznatljiva po crnim 17-inčnim felgama, crnom krovu sa crvenim obrubom, te prednjim sjedištima sa AGR (Aktion Gesunder Rücken e.V.) certifikatom.

Svi motori u ponudi zadovoljavaju stroge Euro 6d norme, a u ponudi su benzinski motori radne zapremine 1,2 l, dizelski radne zapremine 1,5 l:

Motor 1.2 1.2 Turbo 1.2 Turbo 1.5 Diesel 1.5 Diesel
Snaga (kW/KS) 61/83 81/110 96/130 81/110 88/120
Obrtni moment 118 Nm 205 Nm 230 Nm 250 Nm 300 Nm
Mjenjač MT5 MT6 MT6/AT6 MT6 AT6

Koliko košta novi Opel Crossland?

Opel Crossland

Na tržištu Bosne i Hercegovine, Opel Crossland je dostupan već po cijeni od 29.789 KM koliko treba izdvojiti za osnovni model sa paketom opreme Edition sa 1,2 benzinskim motorom snage 83 KS. Međutim, posebno treba istaći „launch“ ponudu, u kojoj se bogato opremljeni Crossland Edition sa turbopunjenim benzinskim motorom snage 110 KS, može dobiti za 29.200 KM, što zapravo predstavlja uštedu od 6.880 KM u odnosu na redovnu cijenu.

Komentari

komentara

PODIJELI

OSTAVITI ODGOVOR