Vlasnik Maseratija Quattroportea odlučio je provesti zanimljiv „eksperiment” koji je zabilježio svojom kamerom i objavio na društvenim mrežama. On je naime odlučio provjeriti koliko je dijelova na njegovom Maseratiju preuzeto s jeftinijih modela iz FCA grupe kojoj pripada Maserati. Riječ je jasno prije svega o Dodge, Chrysler i Jeep modelima s kojima njegov Maserati, kako će u ovom videu saznati, dijeli poveći broj prekidača.

Kako bi video bio uvjerljiviji, vlasnik je otišao u Chrysler/Dodge salon gdje mu je jedan prodajni savjetnik napravio analizu automobila i pokazao mu sve dijelove koje moguće naći i na jeftinijim Dodge/Chrysler modelima. Tako je odmah po otvaranju vrata primijetio da su prekidači identični onima na Jeepu i Dodgeu. Slična priča nastavila se i s mnogim drugim prekidačima, a koliko je na kraju dijelova „preuzeto” s ostalih modela FCA grupe pogledajte u videu:

Naravno, ovakvo što je gotovo uvijek praksa kod velikih auto grupacija i jasno je kako je krajnji cilj minimiziranje jediničnih troškova. Tako se novac može usmjeriti na razvoj novih tehnologija i motora…Ipak, jasno je kako će nekim vlasnicima teško pasti činjenica da na automobilima koje su platili preko 100 hiljada eura imaju iste prekidače kao oni od 10 hiljada eura.

Izvor

Komentari

komentara

PODIJELI

OSTAVITI ODGOVOR