Jedna od zanimljivijih premijera na sajmu automobila u Los Anđelesu 2016. godine je bio i električni Jaguar i-Pace Concept, čija serijska varijanta je konačno predstavljena. Šef dizajna Ian Callum za ovaj crossover između ostalog kaže da je u pitanju proizvod Jaguarovog DNK, sa prelijepim, premium detaljima, uz dramatičan dizajn okrenut budućnosti.

Jaguar navodi da su test primjerci modela I-Pace testirani u svim mogućim vremenskim uslovima, do -40 stepeni. Takođe, radilo se puno i na usavršavanju baterija koje po navodima iz fabrike nemaju problema ni u ekstremnim vremenskim uslovima. Baterije su postavljene u pod vozila, pri čemu je oslobođen prostor u putničkoj kabini i prtljažniku, a zadržana je funkcionalnost vozila. S tim u vezi, putnici pozadi imaju 890 mm mjesta za noge, dok je zapremina prtljažnika 656 litara (sa oborenim zadnjim sjedištima 1453 litra).

Jaguar i-Pace će pokretati dva elektromotora na svakoj osovini, sa ukupno 400KS i 696 Nm, ubrzanje od 0 do 60 milja na sat (96 km/h) će trajati 4,5 sekunde, a autonomija sa jednim punjenjem 90 kWh litijum-jonskih baterija iznosi 298 milja/479 km (po WLTP normama).

Do 80% kapaciteta na brzom 100 kW punjaču može da se napuni za 40 minuta a na 50 kW DC punjaču za oko 85 minuta. Automobil je dugačak 4682 mm, međuosovinsko rastojanje iznosi 2990 mm, dok su točkovi od 18 do 22 inča.

Treba napomenuti da je raspored težine 50:50, težište je za 130 mm niže nego kod modela F-Pace, koeficijent otpora vazduhu iznosi 0,29, a biće dostupno i opciono vazdušno oslanjanje. Vozilo odlikuju i pogon na sva četiri točka, stakleni panoramski krov, kao i high-tech kokpit (novi Touch Pro Duo infotainment sistem, novi EV navigacioni sistem, Amazon Alexa Skill…), pri čemu u unutrašnjosti ima mjesta za 5 putnika.

Treba pomenuti i Park Assist, sistem automatskog kočenja, kameru od 360 stepeni, adaptivni tempomat, sistem za prepoznavanje saobraćajnih znakova, sistem za održavanje vozila u traci.. Jaguar je već počeo da prima narudžbine za I-Pace (sa paketima opreme S, SE i HSE), isporuke počinju u julu, a cijene u Velikoj Britaniji startuju od 58.995 funti (sa uračunatom subvencijom od 4.500 funti).Izvor

Komentari

komentara

PODIJELI

OSTAVITI ODGOVOR