Na početku je važno naglasiti da je Hyundai postigao ogroman uspjeh sa svojim prvim “hot hatch-om”. Od svog predstavljanja na Evropskom tržištu, prodano je preko 25.000 primjeraka. Pored Evrope, i30N je je veoma popularan u Australiji i u Sjevernoj Americi.

Hyundai i30N

Dobro, ali šta je novo?

Na prednjem dijelu odmah ćete primijetiti nova LED svjetla sa kudikamo atraktivnijim svjetlosnim potpisom budući da su dnevna LED svjetla sada integrisana u farovima. Međutim, ovo je najmanje važna promjena, posebno za ljubitelje modela. Više se dogodilo u unutrašnjosti.

Najvažnija promjena je mjenjač – automatski, 8-stepeni, s duplim kvačilom. Bez brige ručni mjenjač će i dalje biti u ponudi.

Mjenjač DCT N nudi nove N funkcije:

N Grin Shift – pristupa se putem tipke na upravljaču s oznakom ‘NGS’. Pritisnite je i svi varijabilni parametri se nakon 20 sekundi postavljaju na najagresivnije postavke. To znači da je povećana snaga motora, brža promjena stepeni prijenosa i pojačane funkcija.

N Power Shift – koji će se uključivati kada vozač koristi više od 90 posto snage automobila.

Druga stvar je motor. Sada ima 280 KS (5 KS više) i 392 Nm obrtnog momenta (39 Nm više). Maksimalni obrtni moment je između 1.950 i 4.600 o/min.

Prema podacima proizvođača, ubrzanje u rasponu srednjih i velikih brzina se poboljšalo. Očekuje se da će ubrzanje do 100 km/h trajati 5,9 sekundi, što je 0,2 sekunde brže od već nedostižnog rezultata tvorničkog prethodnika.

Osnovna verzija još uvijek ima motor od 250 KS i njegove se performanse nisu promijenile. Proizvođač garantuje da je promijenio postavke ovjesa i upravljanja. Cilj je bio poboljšati vozne osobine koje su svakako bile izvrsne.

Težina je smanjena. 19-inčne alu felge u kompletu teže čak 14,4 kg manje od prethodnih. Kao i prije faceliftinga, uz Performance Package se nude Pirelli P-Zero gume, dok je osnovni model opremljen sa Michelin Pilot Super Sport gumama.

Po prvi puta su dostupna i sportska lagana N sjedala. Lakša su za 2,2 kg od standardnih sjedala, nude bolju bočnu potporu, a završetak je kombinacija kože i alkantare s Performance Blue šavovima.

Na integrisanom naslonu za glavu nalazi se i osvijetljeni N logotip. Sjedala su sada grijana, kao i upravljač. Novost su sigurnosni pojasevi s naglascima Performance Blue.

Novi i30 N opremljen je Performance Data Driving sistemom koji prati vozačeve performanse na stazi. Snima i prikazuje podatke o vožnji, uključujući snagu i obrtni moment. Uključuje i vrijeme kruga i ubrzanja. Sve to se može prikazati na 10,25-inčnom ekranu osjetljivom na dodir.

Posljednja promjena je sigurnosna oprema koja je do sada bila prilično loša. Sada je Hyundai SmartSense paket proširen i uključuje:

– asistencija sprječavanja prednjeg udara sa vozilima i pješacima,
– adržavanje između traka na cesti,
– upozorenje za vozila u mrtvom uglu
– aktivno upozorenje na prolazni promet

Novi i30 N i i30 Fastback N u Evropske prodajne salone dolaze početkom 2021. godine.

Komentari

komentara

PODIJELI

OSTAVITI ODGOVOR