Ovo je potpuno nova Toyota Prius

405

Toyota se službeno pohvalila novom, petom generacijom Priusa, s kojom debituje novi plug-in pogon. Bit će to jedina konfiguracija dostupna u Evropi.

Nova Toyota Prius

Ovako izgleda:

Toyota Prius

I ovako:

Toyota Prius

Što se tiče dizajna, novi Prius nastavlja tradiciju svojih prethodnika, zadržavajući dinamično oblikovanu, aerodinamičnu karoseriju. Automobil je 50 mm niži i 46 mm kraći od prethodne generacije. Širina je povećana za 22 mm, a međuosovinski razmak za 50 mm.

Toyota se pobrinula za atraktivne detalje koji upadaju u oči. Riječ je o oštro iscrtanim prednjim svjetlima ili trodimenzionalnoj stražnjoj LED traci. Dobro izgledaju i felge promjera do 19 inča.

Interijer

Toyota Prius

Interijer je nastavak eksterijera. Dosta je minimalistički – dva ekrana ovdje igraju glavnu ulogu. Cijela stvar podsjeća na kokpit koji već poznajemo iz električnog bZ4X. Za svaku je pohvalu ostaviti veliki broj fizičkih tipki.

Toyota Prius 2023: šta je ispod haube?

Toyota Prius

Najvažniji je ipak pogon – riječ je o plug-in hibridnom sklopu koji se sastoji od dvolitrenog benzinca od 148 KS i dodatnog elektromotora od 160 KS. Maksimalna snaga sistema takvog kompleta je 223 KS. To je blizu 80 posto. više od prethodne generacije Priusa

Zahvaljujući korištenju baterija kapaciteta 13,6 kWh, domet u električnom načinu rada bit će osjetno veći nego dosad. Naravno, kako i priliči plug-inu, novi ćemo Prius puniti i iz utičnice. Ipak, na detaljnu tehničku specifikaciju moramo još malo pričekati.

Europska premijera novog Priusa zakazana je za početak decembra

Hyundai Tucson (2022). Cijena u BiH kreće od 43,990 KM




Prethodni članakNema jurnjave: Crkva u Njemačkoj propisala svojim uposlenicima ograničenje brzine na Autobahnu!
Sljedeći članakVolkswagen Aero B – nove špijunske fotografije

Komentiraj

Unesite svoj komentar!
Ovdje unesite svoje ime