Zakonski rok za obavezni prelazak na zimske auto gume sve nam je bliži. Zadovoljan si zimskim gumama koje već imaš i nisi siguran trebaš li za 15. novembar kupiti nove?

Saznaj kada je vrijeme da se upustiš u kupovinu novih zimskih guma.

Mnogo je razloga zašto su zimske auto gume od 15.11. do 15.4. obavezne, ali svi imaju jedan zajednički razlog – sigurnost. Naime, zbog karakteristika izrade takve su gume prilagođene temperaturama ispod 7 stepeni kako bi bolje prianjale na podlogama prekrivenim snijegom i ledom te smanjile šanse gubitka kontrole nad vozilom.

Ni najbolja zimska guma na svijetu ne može kompenzirati neprilagođenu vožnju, ali čak su i savjesnim vozačima potrebni dodatni urezi koji se nalaze na zimskim gumama, a čija je uloga istiskivanje akumuliranog snijega.

Kada je vrijeme za nove zimske gume?

Prvi i očiti pokazatelj je njihova starost. Ako ih voziš već nekoliko sezona, vrlo su vjerojatno došle do tačke kada ugrožavaju tvoju sigurnost na cesti. Stručnjaci se slažu da je pređena udaljenost od 65.000 km vrijeme za zamjenu guma.

Maksimalni životni vijek gume je 10 godina od dana proizvodnje, no sa sigurnošću možemo reći da ćeš je trebati zamijeniti puno prije isteka tog roka. Oznaka vremena proizvodnje sastoji se od 4 znamenke – prve dvije označavaju sedmicu proizvodnje, druge dvije godinu proizvodnje, a pronaći ćeš ih na gumi pored oznake DOT.

Neka istraživanja sugerišu da zimske auto gume treba zamijeniti kada njihova istrošenost dođe do 50%, a dobro pravilo za praćenje kvalitete jest da dubina profila na zimskoj gumi ne smije biti manja od 4mm.

Moramo spomenuti i fizička oštećenja na gumi, vrlo očit pokazatelj da s njima ne možeš nastaviti vožnju. Vozači će često voziti s ekserom ili sličnim predmetom zabijenim u gumi, ponekad bez da ga primijete. Međutim, takvo će oštećenje uticati na postepeni gubitak pritiska u gumi, ona neće optimalno prianjati na cestu i povećat će se šanse za proklizivanjem.

I na kraju napomenimo da životni vijek gume ovisi i o tome kako je skladištena tijekom ljetnih mjeseci. Ako zimske gume spremaš s felgama, složi ih jednu na drugu, a ako su bez felgi, tada je idealno da stoje uspravno.


Izvor

Komentari

komentara

Prethodni članakZa prekoračenje brzine moraju da prekinu vožnju na 45 minuta
Naredni članakNova Toyota Yaris cilja na vrh segmenta

OSTAVITI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here