Evo nekih savjeta koji vam mogu pomoći prilikom kupovine polovnih vozila:

Ne kupujte “na slijepo”
Automobil nije obična roba koju kupujemo preko interneta. Karakteristike se ne mogu uočiti golim okom pa fotografije na stranicama za prodaju vozila često zbunjuju kupce. Upoznajte prodavača prije nego što kupite vozilo, a onda ga isprobajte. Probu obavite u prisutnosti automehaničara jer će vam ukazati na eventualne probleme kada je riječ o kočnicama, upravljaču, amortizerima i motoru.

Budite oprezni s uvezenim automobilima
Smanjeni broj prodaje dizelaša izazvao je drastične promjene na tržištu polovnih vozila. Modeli koji primjerice u Francuskoj ne pronalaze kupca masovno se prevoze u srednju i istočnu Europu gdje ekološki propisi nisu tako rigorozni. Suprotno tome, raste potražnja za novim vozilima s benzinskim motorima. I da, historiju takvih automobila nije moguće sa sigurnošću provjeriti.

Birajte provjerene brendove
U istraživanju koje je objavljeno 2016. godine skoro svaki drugi polovni automobil nije kupljen kod ovlaštenog prodavača.

Pooštrena kontrola uticala je na to da se situacija tokom prethodne tri godine promijeni nabolje, ali su podaci i dalje alarmantni. Istraga organizacije za kontrolu potrošnje u Velikoj Britaniji pokazuje da su primijećene brojne prevare pri kupovini kod pojedinačnih prodavača. Ako se odlučite za kupovinu polovnog vozila, najprije pogledajte automobile renomiranih proizvođača koji su za ovakav vid prodaje certificirani i uključuju garanciju, porijeklo i detalje o servisu.

Provjerite historiju vozila
Prvi dokument koji bi trebalo zatražiti je servisna knjižica. U njoj su zabilježene sve mehaničke intervencije – posjeti servisu, zamjena ulja, guma, diskova, akumulatora, kvačila. Ako je prodavač ne posjeduje, zatražite broj šasije. Tada se obratite proizvođaču koji ima pristup nacionalnom registru. Saznat ćete sve relevantne podatke pod uslovom da su službeno registrovani.

Obratite pažnju prilikom plaćanja
Prevara se ne odnosi samo na stanje automobila. Razvijene su strategije za uzimanje novca, a potom prodavač nestane bez traga. Čak trećina Francuza koji su kupili polovni automobil prijavila je prevaru tokom jednog istraživanja. Oko 23% kupaca polovnih vozila prijavilo je skriveni kvar, a 13% lažne podatke prodavača kod kojih su kupili vozilo, piše en24.news.

 


Izvor

Prethodni članakRadi čestih kvarova, bacio svoj automobil sa 300 metara visine
Sljedeći članakMercedes 190 na aukciji postigao cijenu od 380.000 dolara

Komentiraj

Unesite svoj komentar!
Ovdje unesite svoje ime