Nemački proizvođač je krajem februara predstavio najnoviji Caddy, a sada nas podseća na nastanak i razvoj ovog multifunkcionalnog vozila tokom protekle 42 godine.

Caddy pete generacije trebalo je da ima svjetsku premijeru na ženevskom sajmu automobila, koji je otkazan zbog pandemije koronavirusa. Ipak, Volkswagen je ovaj model predstavio online, ali je još neizvjesno kada će se naći u prodajnim salonima.

Dok čekamo da se novi Caddy pojavi na ulicama, njemački proizvođač nas vodi kroz istoriju ovog automobila.

Otkako je prva generacija lansirana 1978, Volkswagen je prodao preko 3 miliona ovih vozila širom svijeta.

Kroz prethodne četiri generaciji, kupcima su nuđene raznovrsne karoserijske varijante – od teretne, preko kombinovane, pa do putničke verzije, kao i vozila različitih međuosovinskih rastojanja, nosivosti i nadogradnji.

VW Caddy 1: (1978 – 1992.)

Zanimljivo je da je Caddy prvobitno lansiran u Sjedinjenim Državama, 1978, kao pik-ap verzija Golfa 1, odnosno modela Rabbit kako se taj hečbek zvao u SAD.

Pod oznakom Rabbit izrađivan je najpre u Volkswagenovom pogonu u blizini Pitsburga, a verzija za Evropu počela je da se pravi 1982. i to u Bosni i Hercegovini, u fabrici TAS u Sarajevu.

Tada je prvi put i upotrebljeno ime Caddy, koje se zadržalo sve do danas.

U suštini bio je to mali pik-ap, sa teretnim odeljkom dužine 1,83 m, koji je bio dostupan i sa nadogradnjom od fibreglasa.

Na taj način, pik-ap se pretvarao u malo ali funkcionalno komercijalno dostavno vozilo. Volkswagen je već početkom osamdesetih shvatio njegov komercijalni potencijal, pa je napravljena i varijanta koje je služila kao kompaktno vozilo namenjeno kamperima.

Proizvodnja prve generacije modela Caddy okončana je u Evropi 1992, ali se ovaj model u Južnoj Africi izrađivao do 2007. godine. Ukupno je iz fabrika izašlo 207.000 vozila.

VW Caddy 2: (1995 – 2003.)

Druga generacija je debitovala 1995, a Volkswagen je ovog puta umjesto Golfa, kao osnovu upotrjebio mehaničku platformu modela Polo.

Posljedično, na bazi Seata Ibiza nastao je sestrinski model Seat Inca. I Caddy i Inca izrađivali su se u fabrici pored Barselone.

Caddy 2 je imao maksimalni kapacitet teretnog dijela od 2,9 m3.

VW Caddy Camper je predstavljen 1995, a 1996. usljedio je i pik-ap.

Sestrinska verzija proizvodila se u Češkoj, na bazi modela Škode Felicia.

Druga generacija modela VW Caddy bila je tržišno dosta uspješnija od prethodnika. Ukupno je napravljeno 520.000 primjeraka, uključujući modele Seat Inca i Škoda Felicia.

VW Caddy 3: (2003 – 2014.)

Caddy 3 je za razliku od prve dvije generacije bio potpuno zaseban model, a za mehaničku osnovu je ponovo iskorišćen jedan Golf – model 5. generacije.

Proizvodnja je preseljena u Poljsku, gdje se Caddy sklapa do današnjih dana.

VW Caddy 3 je imao veći tovarni kapacitet, sa 3,2 m3 korisnog prostora, a kupcima je na raspolaganju bila i praktična verzija sa kliznim bočnim vratima, radi lakšeg utovara.

Zadnja vrata su bila dostupna u opciji sa podizanjem nagore, ili kao klasična, dvodjelna vrata.

U ponudi je po prvi put bila i produžena putnička varijanta sa 7 sjedišta, kao i produženi teretni Caddy Maxi sa većim tovarnim kapacitetom.

Volkswagen je 2010. unaprijedio Caddy 3, uključujući redizajn spoljašnjosti i nove sadržaje i funkcije, a na raspolaganju je bila i varijanta sa pogonom na sva 4 točka (4Motion).

Cross Caddy sa povišenim odstojanjem od tla stigao je 2013.

Treća generacija je postigla neuopredivo veći komercijalni uspeh od prethodnih, sa više od 1,6 miliona prodatih primjeraka.

VW Caddy 4: (2015 – 2020.)

Caddy 4 je debitovao 2015. i suštinski je to više bio sveobuhvatni redizajn prethodnika nego potpuno nov model.

Na raspolaganju je i dalje bio veliki broj varijanti, kako teretnih tako i putničkih, uz konfiguracije sa 2, 5 ili 7 sjedišta.

Verzija Caddy Alltrack sa pogonom na sva 4 točka nasljedila je Cross Caddy, a ponudu je upotpunio Caddy Beach kamper za one avanturistički nastrojene.

Caddy 4 je bio i značajno unaprijeđen na planu bezbjednosti u poređenju sa prethodnikom, uz uvođenje brojnih savremenih sistema asistencije vozaču.

Tokom svega pet godina proizvodnje, sa fabričkih traka sišlo je čak 722.000 vozila.

VW Caddy 5: (2020 – )

Najnovija, peta generacija predstavljena je u februaru 2020. kao potpuno nov model, zasnovan na MQB mehaničkoj platformi.

Doneo je nova unapređenja na planu tehnologije i elektronskih sistema bezbjednosti, dok teretni prostor iznosi 3,3 – 4,0 m3, u zavisnosti od verzije.

Očekuje se da će Caddy 5 u prodajne salone stići do kraja godine.

Izvor

Komentari

komentara

PODIJELI

OSTAVITI ODGOVOR