Mjenjači su izuzetno bitan sistem za prijenos energije motora na pogonske točkove još od samih početaka proizvodnje automobila, pa sve do današnjih dana. No, klasični ručni mjenjači, barem kod motora s unutarnjim sagorijevanjem sve više ustupaju mjesto nekim drugim tehničkim rješenjima kao što su automatski, DSG, CVT ili poluatomatski mjenjači. Ipak velika većina automobila na cestama, barem u Bosni i Hercegovini su još uvijek oni s klasičnim ručnim mjenjačima. Oni su za mnoge i jedina izravna veza između čovjeka i mašine. Dok svi ovi ostali tipovi mjenjača, manje ili više omogućuju bezbrižnu vožnju, bez nekog pretjeranog angažmana samog vozača. I dok god u svom automobilu imate upravo klasični mjenjač postoje određena osnovna pravila koja se moraju poštivati kako bi vaš automobil izbjegao kvarove uzrokovane pogrešnim načinom upotrebe ili lošim navikama.

Evo pet stvari koje nikada nemojte činiti s ručnim mjenjačima!

1. Nikada ne držite nogu na pedali kvačila

Ako noga ostane na papučici kvačila, slijedi proklizavanje, jer frikcijski spoj između zamašnjaka (motora) i lamele kvačila (mjenjača) još nije ostvaren. Rezultat je s jedne strane abrazija materijala na lameli kvačila, a s druge strane uzrokuje oštećenje potisnog ležaja. Jednostavno rečeno, potisni ležaj je odgovoran za odvajanje zamašnjaka i lamele kvačila.

2. Nikada ne ubrzavajte u visokom stepenu prijenosa pri maloj brzini

Iako ubrzavanje pri malim brzinama, na primjer pri 50 km/h u petoj brzini, ne šteti kvačilu, ono više šteti motoru. Ako se u visokom stepenu prijenosa, ali pri malenom broju okretaja motora pritisne naglo papučicu gasa to će povećati pritisak na cijeli pogon. Uzmite primjer bicikla; poželite li krenuti u visokom stepenu prijenosa, morati ćete primjeniti puno veću silu na pedale za razliku od situacije u kojoj krećete u niskom stepenu prijenosa. Slično je i s automobilom.

3. Nikada ne dopustite da kvačilo proklizava kada ste na uzbrdici

Često kada stojimo na jačoj uzbrdici samo djelomično pritišćemo pedalu kvačila i na taj način pokušavamo krenuti uzbrdo. To nije dobro, jer ovakvo mehaničko ‘otpuštanje’ znači da se lamela kvačila trlja o zamašnjak s premalom adhezijom ili prianjanjem. Konačno, potisni ležaj osigurava da se ta dva elementa ne dodiruju u potpunosti. Rezultat takvog načina kretanja na uzbrdici je sasvim izvjesno ‘brušenje’ lamele . Naposljetku, ona je dizajnirana samo za brze, a ne umjetno produžene preklopne operacije i visoko statičko trenje. Zato upotrijebite pedalu nožne kočnice ili ručnu kočnicu, jer im je to i funkcija.

4. Nikada ne ostavljajte mjenjač u brzini dok čekate na semaforu

Kada se zaustavljate na crvenom svjetlu uvijek izbacite mjenjač iz brzine, stavite ga u neutralan položaj i dignite nogu s pedale spojke. To je manje štetno za oblogu kvačila, ali je zato veće opterećenje za potisni ležaj. Dugoročno, ako pedala kvačila bude pritisnuta u tom slučaju sile opruga spojke nastavljaju opterećivati ​​potisni ležaj, a to mu nije prvenstvena namjena.

5. Nikad ne držite ruku na ručici mjenjača

Jedna od čestih pogrešaka vozača je da u vožnji drže ruku na ručici mjenjača. U slučaju klasičnog mjenjača, pritisak ruke može dovesti do prijevremenog habanja mjenjača, budući da poluga koja povezuje ručicu mjenjača i mehanizam kvačila više ne može slobodno raditi. Koje sile djeluju ispod ručice mjenjača, dobro se može vidjeti po vibracijama ručice mjenjača pri ubrzavanju ili oduzimanju gasa. Osim toga, obje ruke bi trebale biti na kolu volana!

Izvor

Komentari

komentara

PODIJELI

OSTAVITI ODGOVOR