Peugeot Inception Concept najavljuje budućnost marke

289

Peugeot je na CES sajmu u Las Vegasu i zvanično prikazao svoj novi koncept automobil Inception.

Inception Concept će najaviti brojne dizajnerske karakteristike i tehnologije koje će biti primjenjene u budućem električnom asortimanu Peugeota pod nazivom „e-Native“.

Linda Džekson, izvršna direktorka Peugeota, još ranije je potvrdila da novi koncept najavljuje „sljedeću generaciju e-Native modela – baziranih na novim platformama pripremljenih za čisto električna vozila”, prenosi autoblog

Već 2023. ponudićemo elektrifikovanu verziju svakog Peugeot modela. Ali takođe gledamo daleko dalje od toga“, rekla je Džekson, potvrđujući debi pet novih električnih vozila u naredne dvije godine.

Prema Peugeotu, koncept „otvara novu eru“ za brend, fokusiran na njegove tri glavne vrijednosti – privlačnost, emociju i izvrsnost. Francuski proizvođač automobila govori o „mačjem“ stavu, „revolucionarnom“ dizajnu enterijera i osjećajima u vožnji „bez presedana“.

Karakteristični elementi dizajna kao što su LED očnjaci biće prenijeti u Peugeotov evoluirani dizajnerski jezik. Inception će uvesti evoluciju dizajnerskog jezika francuskog proizvođača, zadržavajući neke od njegovih osnovnih elemenata.

U unutrašnjosti, koncept će uključiti sljedeću generaciju i-Cockpita. Dizajneri Peugeota tvrde da će novi enterijer „preoblikovati pokrete u vožnji” dok stvara „nova digitalna i fizička iskustva”. Peugeot dodaje da će Inception „pokazati put funkcijama i tehnologiji“ koja će se primjenjivati u serijskim modelima od sredine decenije.

Ovaj pet metara dugački koncept automobil ima dva elektromotora (jedan naprijed i jedan pozadi) koji zajedno daju 680 KS, a ta snaga ide na sva četiri točka. Ubrzanje od 0 do 100 km/h bi trebalo da iznosi manje od 3 sekunde.

Sa baterijom od 100 kWh može da se pređe 800 kilometara. Prilikom punjenja svakog minuta se dodaje 30 kilometara dometa.

U unutrašnjosti se ističe volan koji su u Peugeotu nazvali Hypersquare. Ovaj pravougaoni volan je ekran povezan sa četiri kružna elementa u uglovima, koji omogućavaju kontrolu funkcija na dohvat ruke. U autonomnom režimu, Hypersquare potpuno nestaje, ustupajući mjesto veoma velikom ekranu.

Prethodni članakTehnologija za nove BMW-e? Head-up displej preko cijelog vjetrobranskog stakla i promjena boje karoserije?
Sljedeći članakNa zapadu Evrope vožnja električnim automobilom postaje skuplja u odnosu na benzince?

Komentiraj

Unesite svoj komentar!
Ovdje unesite svoje ime