Pogledajte kako izgleda osvježeni Ford Focus (video)

496

Osvježeni izgled, multimedija, sigurnosni sistemi i niz motora najvažnije su promjene uvedene u novu verziju kompaktnog Ford Focusa. Automobil će se u prodajnim salonima pojaviti početkom sljedeće godine.

2022 Ford Focus

Četvrta generacija jednog od najpopularnijih Fordovih modela na svijetu, tri godine nakon svog debija, prošla je temeljit osvježavajući tretman koji bi se trebao svidjeti ne samo obožavateljima. Šta se promijenilo?

Ford Focus nakon faceliftinga – samouvjeren kompakt

2022 Ford Focus
Što se tiče vanjskog izgleda, to je prvenstveno prednji dio dizajniran u skladu s filozofijom “usmjerenosti na čovjeka” , koja treba naglasiti samopouzdanje i dinamičan dizajn modela. Kao i u slučaju nedavno ažurirane Fieste, visina “nosa” povećana je u Focusu, a plavi oval Ford premješten je s ruba poklopca motora u središte povećane rešetke, koja će se razlikovati, ovisno o odabranom nivou opreme. Primjerice, serija Titanium ima široku gornju rešetku sa sjajnim kromiranim obrubom, istaknutu jakim vodoravnim letvicama, u varijanti ST-Line rešetka nalikuje saću, a u donjem dijelu ima veće otvore, dok je off-road active ima stroži dizajn sličan kompaktnom SUV-u.

Ford Focus nakon faceliftinga – moderan i praktičan

2022 Ford Focus

Na svim verzijama pažnju privlače nova, malo uža, full LED prednja svjetla s integrisanim svjetlima za maglu. Kao opcija, bit će dostupna matrična LED svjetla, opremljena, između ostalog funkcijom dinamičkog osvjetljenja u krivinama, aktivne kontrole snopa kako bi se izbjeglo zasljepljivanje drugih vozača (koristi kameru) ili prilagođavanja svjetla situaciji na cesti i vremenskim uslovima. LED stražnja svjetla također su dobila novi oblik i grafiku.

2022 Ford Focus
U unutrašnjosti je najuočljivije promijenjeni kokpit koji djeluje mnogo modernije i uklonjeni su nepotrebni elemenati. Dominira ogromnim vodoravnim ekranom dimenzija 13,2 inča (33,5 centimetara), kroz koji vozač sada ima pristup novom multimedijskom sistemu Sync4, prilagođenom iz Mustanga Mach-E. Navigacija temeljena na Cloud-u, glasovno upravljanje i intuitivnije korisničko okruženje s bežičnom saradnjom s Apple CarPlay i Android Auto samo su neke od njegovih prednosti. Klima uređajem i postavkama većine sistema automobila također se upravlja putem ekrana osjetljivog na dodir. Štaviše, zahvaljujući Ford Power-Up Focus tehnologiji moći će primati daljinska ažuriranja ugrađene elektronike.

2022 Ford Focus

Praktična novost u prtljažniku karavan verzije (maksimalni kapacitet 1653 l) dorađen je materijalom koji olakšava čišćenje, uvođenjem tzv. mokre zone s okomitom pregradom za transport prljavih predmeta i dodatnim mrežama i ručkama za organizaciju prtljažnog prostora. Sportska verzija ST, s druge strane, ima potpuno nova sjedala Performance s opcijom podešavanja u 14 smjerova i certifikatom AGR (Kampanja za zdravija leđa).

2022 Ford Focus

Ford Focus nakon faceliftinga – motori

2022 Ford Focus
Osnovni motori osvježenog Focusa ostaju trocilindrični Ecoboost 1.0 sa 100 KS ili 125 KS sa 6-stepenim ručnim mjenjačem. Također će se nuditi kao blagi hibrid s opcijskim sedmostepenim automatskim mjenjačem u varijantama od 125 i 155 KS. Jedini dizel u asortimanu ostat će EcoBlue 1.5 u dvije varijante snage-95 ili 120 KS koji rade sa šesto-stepenim ručnim ili u snažnijoj varijanti s opcijskim osmostepenim automatskim mjenjačem. Najnovija verzija ST -a bit će pogonjena motorom EcoBoost 2.3 snage 280 KS. Ovaj će model standardno biti opremljen sa 6-stepenim ručnim mjenjačem ili, uz nadoplatu, sa 7-stepenim automatikom s mjenjačima na upravljaču.

2022 Ford Focus

Zahvaljujući tehnologiji Drive Mode, vozač novog Focusa moći će birati između nekoliko načina rada pogona, omogućujući prilagodbu odziva papučice gasa, elektroničkog sistema servo upravljača (EPAS) i automatskog mjenjača uslovima vožnje. To su Normal, Sport i Eco, a u verzijama Active i Slippery, što povećava samopouzdanje u vožnji na skliskim cestama, te način Trail, koji pomaže u održavanju prianjanja na neravnim površinama.

Ford Focus nakon faceliftinga – novi pomoćnici

2022 Ford Focus
Nova verzija modela uključuje brojne elektroničke sisteme pomoći vozaču, koji su prošireni u usporedbi s trenutnom generacijom. Ovo uključuje: Blind Spot Assist, koja ne samo da upozorava vozila izvan vidokruga vozača, već i, ako je potrebno, “obeshrabruje” promjenu trake. Sistem skenira okolinu automobila za vozila do 28 metara iza njega 20 puta u sekundi i može raditi pri brzinama od 65 km / h do 200 km / h. Važno je da radi i pri vuči prikolice – dovoljno je da vozač unese njezinu dužinu i širinu putem Sync4, a sistem će prema tome prilagoditi njegove parametre.

2022 Ford Focus

Još jedna nova opcija je sistem Intersection Assist koji koristi prednju kameru i radar za nadzor ceste ispred Fokusa radi mogućeg sudara s nadolazećim saobraćajem. Može automatski aktivirati kočnice tokom vožnje brzinom do 30 km / h kako bi spriječio ili ublažio nesreće.

Ford Focus nakon faceliftinga – po našem mišljenju

2022 Ford Focus

Kao i kod mnogih faceliftinga, postavlja se pitanje: nije li se to moglo učiniti odmah? Novi prednji dio čini Focus mnogo dinamičnijim, a unutrašnjost je sada doista uredna i modernija. Kompaktni Ford oduvijek je bio dobar u smislu prostora za putnike, upravljanja i vožnje. Sada još samo da pričekamo na zvanični cjenovnik.
Komentari

komentara

Prethodni članakXpeng želi osvojiti Evropu. Vrata kao kod Lamborghinija
Naredni članakPolovica opreme je suvišna. Britanci ne žele plaćati gadgete

OSTAVITI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here