Pola piješ, pola u rezervoar sipaš: Mlijeko će pokretati benzince i dizelaše?

Proizvođači mlijeka iz Mičigena u saradnji sa kanadskom destilerijom proizvode etanol iz mliječnog nusproizvoda koji se zove permeat mlijeka, piše Autonews.

Mliječni permeat je šećerna voda koja se uklanja iz mlijeka tokom obrade, a fabrika za preradu mlijeka iz Ontarija (Dairy Distillery) radila je sa Univerzitetom u Otavi na kreiranju procesa fermentacije.

Destilerija obično koristi ovaj proces za pravljenje votke na bazi mlijeka pod nazivom Vodkow. Tokom pandemije Covid-19, Dairy Distillery je čak koristila mliječni permeat za pravljenje sredstva za dezinfekciju ruku za lokalnu zajednicu.

Međutim, nedavno je osnivač fabrike, Omid Mekdonald, shvatio da etanol na bazi permeata mlijeka može imati i druge primjene.

“Pitali smo se – gdje su ostale velike količine mliječnih proizvoda? Tada smo počeli da razmišljamo o biogorivu.”

Sada je Udruženje farmera mlijeka iz Mičigena pokrenulo zajedničko preduzeće sa fabrikom Dairy Distillery, koja planira da izgradi pogon za preradu u kome će pretvarati mliječni permeat u etanol za automobile.

Kako navodi Craine's Detroit Business, ovo postrojenje bi moglo proizvesti do 8,3 miliona litara etanola godišnje i tako neutralisati do 14.000 tona emisije ugljenika godišnje.

Hyundai i20 (2023). Cijena u BiH kreće od 26,990 KM
Izvor

Prethodni članakCUPRA & Garden of Dreams: Energična poveznica između snage, muzike i kreativnosti
Sljedeći članakDosta mu je šala na račun “lažnog” auspuha njegove Cupre. Stavio pravi (video)

Komentiraj

Unesite svoj komentar!
Ovdje unesite svoje ime