Polovni Volkswagen Golf VI (2008-2013) – vodič za kupca

12897

Izgleda kao osvježeni Golf V, ali je njegovo pozivanje sa novom generacijom u potpunosti opravdano. Šta korisnici misle o polovnom Volkswagen Golf VI?

Laici u automobilskoj industriji mogu imati problema s razlikovanjem Golfa VI od njegovog prethodnika. Nije ni čudo, jer su oba automobila razvijena na istoj modularnoj platformi, a česta je i krovna konstrukcija. Zbog ovog tretmana vanjske dimenzije i međuosovinski razmak se nisu promijenili. Hečbek Golf VI i dalje je dugačak 4,2 metra i ima međuosovinski razmak od 258 cm, bez obzira na karoserijsku verziju. Zadržani su hatchback s 3 i 5 vrata i karavan (Variant), dok je dodan kabriolet (2010.). Tada je debitovala i limuzina Jetta, ali ovaj put proizvođač ju je nazvao zasebnim modelom. S druge strane, povišeni Golf Plus jednostavno je podvrgnut liftingu čineći ga sličnim trenutnoj generaciji. Volkswagen se usredotočio na “downsizing”, iako nije povukao 1.6 8V. Vrhunska R verzija s motorom koji generiše čak 270 KS debitovala je u “šestici”.

Hečbek Golf VI proizvodio se samo 4 godine – do 2012. godine. Kombi se proizvodio godinu dana duže, a kabriolet – do 2016. godine.

Polovni Volkswagen Golf VI – unutrašnjost

Veliki, središnji ekran i multifunkcionalni upravljač obilježja su bogatijih, popularnijih specifikacija Golfa VI. Većinom automobila dominira siva boja, iako postoje i bež boje unutrašnjosti.

Iznutra Golf VI izgleda poput tipičnog Volkswagena. Ima ergonomski dizajniran kokpit, sličan ploči iz prethodnika. Ovog puta proizvođač je više pažnje posvetio kvaliteti izrade, “povukao” ih je čak i pod premium segmentom s okusima poput džepova presvučenih tkaninom na vratima. Imamo dobre vijesti: svaki Golf VI ima klima uređaj, električno podesive retrovizore i prozore. Popis opcija opreme prava je lutrija, jer su mnogi automobili imali pojedinačne konfiguracije za različita tržišta. Među ostalim ponudili su se oni bogatiji multifunkcionalni upravljač, pomoćnik pri parkiranju ili grijana sjedala.

Prostor usred Golfa VI niti odstupa niti premašuje “peticu”. Prostora ima jednako kao u tipičnom kompaktnom vozilu. Idealno za četiri odrasle osobe. Plus za lijepo ostakljenje tijelo.

Polovni Volkswagen Golf VI – benzinski motori

Ovo je zadnja generacija Golfa s atmosferskim benzinskim motorima:
1,4 16V i 1,6 8V. Zanimljivo je da su bili instalirani tokom cijelog proizvodnog ciklusa modela, čak i pored postupnog uvođenja 1.2, 1.8 i narednih 1.4 TSI motora. Iako su tipične tegobe ovih motora uobičajne  (problemi sa potrošnjom ulja 1.8 TSI, promjena pogonskog lanca kod 1.4 TSI). Glavni problem 1.4 TSI-ja su problemi sa razvodnim lancem i svim njegovim dodacima. Sam lanac se brzo rastegne i u ekstremnim slučajevima pukne. Zatezači i klizači se prilično brzo istroše, primjetan je i varijator promjenljivog vremena otvaranja ventila pravi probleme (ako postoji u datoj verziji).  Stručnjaci takođe ističu da je kvaliteta upotrebljenih elemenata preniska i da ne mogu da izdrže normalnu upotrebu. Situaciju pogoršava dugačak interval između zamjena motornog ulja – 30.000 kilometara.

Polovni Volkswagen Golf VI – dizelski motori

1.9 TDI motori povučene su iz asortimana dizelskih motora u korist 1.6 TDI (90/105 KS). Praksa je pokazala da je to bio korak u dobrom smjeru, jer korisnici nemaju većih zamjerki na njihovu trajnost i ekonomičnost. Do sada najviše problema stvaraju brizgaljke, osjetljive na gorivo niskog kvaliteta. Dešava se da okončaju svoj životni vijek prije 100.000 pređenih km. Još uvijek postoje izvještaji o kvarovima pumpe za gorivo pod visokim pritiskom, uslijed kojih metalni opiljci ulaze u sistem.

Golf VI dizel kombinovan je s mjenjačima sa 5 stepeni prijenosa (1,6 TDI, 2,0 TDI / 110 KS), 6 stepeni prijenosa (2,0 TDI 140/170 KS) ili s DSG-om 7-stepeni mjenjač rezervisan je za 1.6 TDI, 6-stepeni za 2.0 TDI. Verzije 1.6 TDI / 105 KS i 2.0 TDI / 140 KS mogu se po želji kombinovati s 4Motion pogonom .

Dvolitreni turbo dizel u Golfu generiše 110, 140 i 170 KS (GTD). Svi, uključujući 1.6 TDI, opremljeni su glavama sa 16 ventila.

Polovni Volkswagen Golf VI – tipični kvarovi,

Kvarovi prvenstveno utiču na Golfove koje pokreću TSI motori. U 1.4 TSI (122 KS) uklonjen je razvodni lanac, ali njegova zamjena bi trebala biti dovoljna za dodatnih 100.000 km. U varijanti sa 160 KS Twincharger dodatno ne uključuje kompresor i čahure mogu zaglaviti, uključujući oštećenja na bloku motora. 1.8 TSI kroz loše dizajnirane klipne prstenove obično uzima ulje. Recept je prerada klipova i ugradnja većih prstenova. Neravnomjeran rad TDI motora najvjerojatnije je simptom ulaska piljevina u sistem goriva. S druge strane, kod 2.0 TDI još uvijek postoji rizik od oštećenja pumpe za ulje. Bez obzira na motor, s prosječnom kilometražom polovnih Golfova VI, mora se obratiti pažnja na stanje DSG mjenjača s dvostrukim kvačilom: preko 200.000 km morate se početi pripremati za njegovu regeneraciju . 6-stepeni DSG mjenjači smatraju se izdržljivijima.

Verzija s jednim turbopunjačem od 122 KS smatra se sigurnijom verzijom 1.4 TSI. Morate paziti na zamjenu lanca koji ne impresionira svojom trajnošću.

Polovni Volkswagen Golf VI – stanje na tržištu

Nezanimljivi Golfovi s tri vrata i euro 5 normom izduvnih gasova s osnovnom opremom počinju 3,000 EURA (kliknite na link i provjerite) , ali samo iznad 5,000 EURA (kliknite na link i provjerite) , imamo veliki izbor između hatchbacka, karavana i Golfa Plus . Benzinske verzije dominiraju najavama s malom prednošću, ali automatski mjenjač dostupan je samo u svakom desetom Golfu. Za GTI ili kabriolet morate pripremiti minimalno 6,000 EURA (kliknite na link i provjerite). (ovo drugo je izuzetno rijetko).

Polovni Volkswagen Golf VI – ukratko

U usporedbi s Golfom V, koji je malo ocrnio sliku kompaktnog Volkswagena, “šestica” je očito krenula dobro. Kvarovi se i dalje događaju, ali postoje i preporučljivi motori.. Širok izbor verzija karoserije omogućuje vam da Golf prilagodite vašim trenutnim potrebama.

Prethodni članakPeugeot 308 EV (električni) dolazi 2023. godine
Sljedeći članakNovi Mercedes GLC – premijera zakazana za sljedeću godinu, a mi već znamo kako bi mogao izgledati?

Komentiraj

Unesite svoj komentar!
Ovdje unesite svoje ime