Posljednji argument protiv električnog automobila pada u vodu. Postoji vjerovatnoća da će punjenje za 800 km dometa trajati 8 minuta

914

GAC Aion iz Kine je najavio da će na jesen predstaviti prvi model s baterijama na bazi grafena, zahvaljujući kojima će punjenje biti stvarno brzo. Super jaki grafen zamjenjuje litij u baterijskom superskoporu, rješavajući sve nedostatke tog široko korištenog materijala, a istovremeno smanjujući utjecaj proizvodnje baterije na okoliš

Činjenica da se grafen može koristiti za poboljšanje performansi automobilskih akumulatora poznata je već duže vrijeme. Već 2017. Fisker je to obećao predstavljajući model EMotion . Rad u naučno istraživačkim laboratorijima još uvijek traje, a kineska Guangzhou Automobile Corporation pohvalila se otkrićem.

GAC je predstavio superbrzi punjač koji će omogućiti stvarno brzo punjenje baterija električnih automobila

Naravno, punjenje odgovarajućih baterija – grafena, koje će se na tržištu pojaviti u septembru ove godine na modelu Aion V, sposobne prijeći do 1000 km s jednim punjenjem.

GAC je već danas pokazao mogućnosti novih punjača i baterija
Najavljene su dvije brzine punjenja – 3C i 6C. Potonji bi omogućio punjenje baterija Aion V od 0 do 80 posto. u 8 minuta, a od 30 do 80 posto. – za 5 minuta. 3C verzija učinila bi isto za 16 odnosno 10 minuta. GAC osigurava da čak i često punjenje u varijanti 6C ne bi trebalo spriječiti da baterije dosegnu kilometražu automobila od milion kilometara.

Naravno, odmah je bilo mnogo skeptičnih komentara. Neki ne vjeruju da će biti moguće prilagoditi infrastrukturu ugradnji brojnih punjača koji će se moći puniti snagom od cca 500 kW. GAC obećava da će ove godine postaviti njih 100. Postoje i pitanja hoće li grafenske baterije biti tako učinkovite i izdržljive. I jesu li kojim slučajem impresivni rezultati prikazani na testnoj stanici za punjenje, nisu samo prezentacija mogućnosti prikazivanja lijepe grafike na ekranu.

Ima li doista pomaka u području punjenja električnih automobila? Doznat ćemo u septembru. Ili vas nećemo uvjeriti, jer se i spomenuti Fisker uskoro treba pojaviti.

Komentari

komentara

Prethodni članakVelika Britanija je riješila problem koji je sama napravila. Električni kamioni bit će trolejbusi
Naredni članakOpel Kadett i Opel Astra: bestseleri kompaktne klase već 85 godina

OSTAVITI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here