Potpore samo za električne automobile Made in Europe!

Revolucija električnih automobila teško da bi se dogodila bez državnih subvencija. To je, u kombinaciji sa strogim EU zahtjevima za redukciju emisije štetnih plinova dovelo do naglog povećanja udjela električnih automobila u mnogim zemljama. No troškovi proizvodnje električnih vozila su visoki u Europi, u usporedbi Kinom.

Kineska vozila su velika konkurencija na europskom tržištu – zbog cijene i moderne tehnologije. U aprilu je francuski automobilski lobi PFA predložio državni bonus ako kupujete automobile s oznakom Made in Europe. Prijedlog je dobro prihvaćen od strane francuskih vlasti, koje su odlučile izraditi nova pravila za potpore, favorizirajući europsku automobilsku industriju. Ako su automobil, baterija i motor(i) proizvedeni u Europi, možete očekivati da ćete dobiti puno veće subvencije nego da je sve proizvedeno u Kini, prenosi revijaHAK

Što kaže francuski predsjednik Emmanuel Macron, koji je izjavio:

– Nismo protekcionisti, ali ne želimo koristiti novac francuskih poreznih obveznika za ubrzavanje neeuropske industrijalizacije.

Također je pozvao druge europske zemlje da razmotre slična rješenja o bonusima. Zasad još nije jasan financijski model subvencija, ali uskoro će i to biti poznato. Sve više država razmišlja o takvim potezima, a Kina je bila pionir. Visokim je nametima gotovo onemogućila uvoz automobila iz drugih država.

Hyundai Bayon (2023). Cijena u BiH kreće od 29,490 KM
Izvor

Prethodni članakToyota ulaže kao luda u nove baterije za električna vozila, ali iskoraka nema i neče ga biti. Barem 10-20 godina
Sljedeći članakBestseler među malim automobilima: Opel predstavlja novu Corsu

Komentiraj

Unesite svoj komentar!
Ovdje unesite svoje ime