Poznato kada će električni automobili imati cijenu kao benzinci ili dizelaši

283

Proizvođači automobila i mediji nam godinama govore da će električni automobili postati jeftiniji i da će imati sličnu cijenu kao vozila koje pokreću motori sa unutrašnjim sagorijevanjem. Vjerovatno je da postoji trenutak kada će se to desiti, ali pandemija, nestašica mikročipova i skok cijene goriva doveli su do povećane potražnje za električnim automobilima, što je uzrokovalo i njihovu veću cijenu.

Prilikom predstavljanja novog električnog SUV modela EX90, izvršni direktor Volvoa Jim Rowan se obratio novinarima i pričao o temi pojeftinjenja vozila na struju. Prema njegovom mišljenju, cijena električnih automobila će se 2025. izjednačiti sa cijenom benzinaca ili dizelaša.

Naravno, tu postoji mnogo varijabli. Ako smo i dalje u sred globalne finansijske krize i ako cena fosilnih goriva ostane vrlo visoka, ovo optimistično predviđanje bi moglo da se promeni. Ipak, šef ovog premijum brenda koja je fokusiran na električnu budućnost spreman je da kaže da će vozila na struju koštati isto kao današnji ekvivalenti sa pogonom na benzin ili dizel za svega dvije ili tri godine, prenosi nova

Rowan je takođe nagovestio da proizvođači automobila ne treba da se oslanjaju na državne programe subvencionisanja vozila sa nultom emisijom, i da moraju da pronađu način da proizvode električne automobile koje će kupci željeti i koje će moći da kupe.

„Mislimo da će do izjednačenja cijene doći oko 2025. godine, kada će biti dovoljno tehnologije koja će smanjiti troškove razvoja i proizvodnje baterije. Tehnologija će podići domet, manje baterija a više dometa, po nižoj cijeni, stići ćemo uskoro do tog trenutka“, izjavio je Jim Rowan.

Kao što možete videti po izjavi glavnog čoveka Volvoa, umesto da priča o smanjenju cijene baterija, on se fokusira na manji broj potrebnih baterija za adekvatan domet zahvaljujući razvoju tehnologije. S obzirom da su baterije najskuplja komponenta električnih vozila, ovo ima smisla, ali opet dosta zavisi i od proizvođača koji zbog veće potražnje dižu cijene svojih vozila na struju.

Hyundai Tucson (2022). Cijena u BiH kreće od 43,990 KM
Izvor

Prethodni članakPeugeot 208 2023. Šta će se promijeniti nakon faceliftinga?
Sljedeći članakVolkswagenovi inženjeri dizajnirali hi-tech kancelarijsku stolicu

Komentiraj

Unesite svoj komentar!
Ovdje unesite svoje ime