Prije prelaska pješačkog prijelaza provjerite svoj pametni telefon. Ford ima novu ideju

188

Ford želi biti pionir u komunikaciji između učesnika u saobraćaju i autonomnih automobila. Pitanje je hoće li takve inovacije povećati sigurnost na cestama?

Američki proizvođač podnio je patentnu prijavu za aplikaciju koja bi autonomnom vozilu trebala omogućiti komunikaciju s drugim učesnicima u saobraćaju. Doduše, ohrabrujućom se čini vizija budućnosti u kojoj bismo mogli unaprijed saznati hoće li određeno vozilo stati prije prijelaza ili ne. Nažalost, brojni su “ali” – barem što se Fordove ideje tiče.


Jedna od pretpostavki Amerikanaca je da pješaci s aplikacijom instaliranom na pametnom telefonu – zahvaljujući kameri telefona i proširenoj stvarnosti (AR) – trebaju saznati hoće li se određeni (autonomni) automobil zaustaviti prije prijelaza.

Loša vijest za pješake je da nema naznaka da će se automobil zaustaviti i standardna poruka je da se ne ulazi u pješački prijelaz.

Drugi problem

Sljedeći problem na Fordovom tehnološkom planu je vrijeme koje pješak ima da “skenira” automobil u pokretu. Crteži u prijavi patenta pokazuju da se snimanje automobila odvija vrlo blizu prijelaza. Zato se postavlja pitanje smisla takve aktivnosti, jer čak i ako se automobil sprema zaustaviti, onda na tako maloj udaljenosti … to će biti jednostavno vidljivo golim okom.

Ne idi bez telefona

Još jedna sumnja javlja se u vezi s univerzalnošću takvog izuma. Koliko će ljudi imati pristup takvoj aplikaciji i hoće li odgovarati samo Fordovim vozilima?

Štaviše, neće li sama navika hodanja pješačkim prijelazom sa pametnim telefonom u ruci, uz povjerenje u tehnologiju, uvesti nezdrave navike za sigurnost kako pješaka tako i onih koji putuju u autonomnom automobilu?

Tehnologije sutrašnjice rade danas

Ove i druge nedoumice koje se pojavljuju mogu se odbaciti ili, naprotiv, potvrditi testiranje tehnologija poput one koju predlaže Ford. Pritom je svaki izum koji treba služiti sigurnosti učesnika u saobraćaju vrijedan pažnje i nije vrijedan osude svake inovacije.

Uostalom, prije nekoliko godina bilo je lako pronaći skeptike prema sistemima (npr. lane assist ili senzori mrtvog ugla), koji danas u modernim automobilima nisu opcija, već standard.

Hyundai Tucson (2022). Cijena u BiH kreće od 43,990 KM
Prethodni članakBMW misli da će se kupci prvo buniti, ali u konačnici ipak naviknuti na pretplatničke usluge
Naredni članakJedna kompanija tvrdi da ima ‘čarobni’ premaz: Za dvije godine autopronice će biti suvišne?!

OSTAVITI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here