Protupožarna deka je učinkovita za gašenje požara na automobilu. Zašto nije popularana? (video)

Postoji mnogo različitih načina za gašenje plamena. Zanimljivo je da učinkovitost nije uvijek osnova za njihovu upotrebu.

Požari u automobilima su zastrašujuće pojave koje mogu da brzo izmaknu kontroli. U nedavnoj nesreći Tesle vatrogasci su morali da iskoriste 32.000 litara vode za gašenje požara, ali zato norveška firma, nazvana Bridgehill, nudi bolje rješenje – vatrogasni prekrivač koji može da prekrije celi automobil. Deluje tako da priguši plamen, uskraćujući vatri kiseonik.

Požari automobila mogu da budu i otrovni, jer bezbrojne hemikalije ističu u okolinu, a štetan dim ispunjava vazduh dok vatrogasci pokušavaju da ga ugase vodom. Prekrivač pomaže u uklanjanju nekih od tih opasnosti, gaseći požar za nekoliko minuta, kažu u kompaniji. Ovaj pokrivač je idealan za benzince ili dizelaše. Međutim, litijumske baterije u električnim vozilima mogu da gore bez kiseonika, mada pokrivač može da pomogne u izolaciji vatre do dolaska vatrogasaca.

Pokrivač je velik, dimenzije su mu 6 puta 8 metara, te može da pokrije širok spektar marki i modela automobila. Pokrivač je težak punih 28 kilograma. Sve što morate da učinite jeste da raširite pokrivač na tlu, zatim ga navučete preko gorućeg vozila i pritom osigurate da je pokrivač dobro prilegao uz tlo oko vozila. Firma preporučuje da se na automobilu ostavi najmanje 20 minuta kako bi se garantovalo da je vatra ugašena i dozvoljava samo obučenim vatrogascima uklanjanje nakon tog perioda.

Firma nudi dvije vrste pokrivača – Standard i Pro. Standard izgleda kao proizvod za jedno korišćenje namenjen prostorima s velikom koncentracijom automobila, poput garaža i servisa. Pro verzija je za višekratnu upotrebu do 30 požara, što je savršeno za vatrogasce i druge sigurnosne organizacije.

Konačna stvar odnosi se na troškove. Vatrena deka standardne veličine košta oko 800 eura. Nije jeftina cijena s obzirom da je možete koristiti samo jednom. Požarne deke za višekratnu upotrebu mogu koštati i do 2000 eura, što je već stvarno veliko smanjenje u vašem novčaniku.

Izvor

Komentari

komentara

PODIJELI

OSTAVITI ODGOVOR