Renault Megane – električni nasljednik sve bliži

Renault je započeo sa odbrojavanje do lansiranja nasljednika kompaktnog Megana. Nakon konceptnog modela eVision, vrijeme je za prve pretprodukcijske jedinice nove generacije popularnog modela. Francuska tvornica u Douaiju već je izgradila svoju prvu flotu od 30 automobila, koja će uskoro biti na cesti.

Francuski mediji spominju mali potres koji su prouzrokovali vlasnici Renaulta kada su najavile električni Renault Megane. Novi izvršni direktor, Luca de Meo, nestrpljivo se hvalio novim automobilom kao dijelom strategije obnove, u kojoj će električni automobili igrati vitalnu ulogu. Popularni kompakt ne samo da će postati električni model, već će ga odlikovati i napredna tehnologija kao dio francusko-japanskog saveza i novi multimedijski set s uslugama koje pruža Google.

Iako je Renault od prošle godine prilično štedljivo dozirao informacije o električnom Meganu, o njemu se već zna dosta toga. Automobil je napravljen na potpuno novoj CMF-EV platformi, koju je Nissan koristio za električni model Ariya (kompaktni terenac). To zauzvrat znači sličnost u smislu pogona. Megane sadrži sistem od 160 kW (217 KS) i set vrlo tankih baterija od 60 kWh (u Nissanu je najmanji paket također baterija od 160 kW i 63 kWh). Moguće je da će, slično kao i Nissan, ubrzati do 160 km / h. Renault, međutim, ne otkriva podatke o performansama i ograničen je na obećanja dometa do 450 km (WLTP mjerenja).

Proizvođač se može pohvaliti nečim drugim. Tvornica u Douaiju proizvela je prvu seriju pretproizvodnih jedinica. Na početku samo 30 primjeraka, koje će uskoro krenuti na testiranje tokom ovog ljeta. Zato inženjerski tim ima najmanje nekoliko mjeseci za intenzivna ispitivanja.

Službena premijera novog Renault Meganea zakazana je za 2022. godinu.

Komentari

komentara

PODIJELI

OSTAVITI ODGOVOR